Tekst objavljen: 07.12.2020 14:55        


Nakon sedam nedelja vezanog rasta domaće tržište akcija zabeležilo je blagi silazni trend protekle nedelje. Ukupan promet u trgovanju iznosio je 1,8 milijardi dinara (15,2 miliona evra), u velikoj meri zahvaljući državnim obveznicama. Indeks najlikvidnijih akcija, Belex15, neznatno se spustio na 715,4 poena

Prvi pad Belexa od početka oktobra

Akcijama Naftne industrije Srbije (NIIS) trgovalo se uz promet od 26,7 miliona dinara i rast cene od 4,2 odsto. Ove najlikvidnije akcije domaćeg tržišta stigle su do nivoa od 600 dinara po prvi put od juna, nakon što je cena sirove nafte tipa Brent u sedmici skočila 2,2 odsto i približila se nivou od 50 dolara po barelu.



Akcije Alfa plama (ALFA) pale su 4,9 odsto na 21.882 dinara uz promet od 26,7 miliona dinara. Ovo je najveći obim prometa u tekućoj godini, uz nastavak pada cene uprkos primeni programa sticanja sopstvenih akcija. Kompanija trenutno poseduje 3,7 odsto sopstvenih akcija.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Akcije Komercijalne banke (KMBN) neznatno su se spustile ispod granice od 3.000 dinara s obzirom na pojačan pritisak na strani ponude. Državni zvaničnici su najavili okončanje privatizacije banke do kraja godine s obzirom da je Evropska centralna banka odobrila preuzimanje.

Akcije Impol Sevala (IMPL) zadržale su se na nivou od 3.599 dinara uz neveliko trgovanje. Ove akcije nose pozitivan prinos u tekućoj godini od osam odsto, u odnosu na pad indeksa Belex15 od 10,8 procenata u istom periodu.

Aerodrom "Nikola Tesla" (AERO) oslabio je skoro četiri odsto na 905 dinara, ali je gro sedmičnog prometa ostvaren na nivou od 930 dinara. Ove akcije u 2020. pretrpele su gubitak od 9,3 odsto.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
vesti sa berze Beogradska berza nedeljni izveštaj sa berze momentum BELEX15

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana