Tekst objavljen: 16.09.2024 13:30        


Višesedmični uzlazni trend tokom kojeg je domaće tržište akcija skočilo više od 10 procenata okončan je prošle sedmice. Ukupan promet na tržištu iznosio je 298,7 miliona dinara (2,6 miliona evra), dok je indeks najlikvidnijih akcija, Belex15, oslabio 2,9 odsto na 1.110,2 poena

Prvi pad Belexa od početka avgusta


Najprometnija akcija iz indeksne korpe bilo je Dunav osiguranje (DNOS) koje je najveći deo prometa od 12 miliona dinara realizovalo na nivou od 1.300 dinara. Tražnja za akcijama ove najveće domaće osiguravajuće kompanije oslabila je u prvoj polovini sedmice, da bi u petak bila pokupljena celokupna ponuda na nivou od 1.300 dinara.



Naftna industrija Srbije (NIIS) je tek neznatno oslabila na 834 dinara uz promet od 10,6 miliona dinara. Nakon oštrog pada početkom septembra, cena sirove nafte tipa Brent nedelju je okončala na 71,6 dolara po barelu, spuštajući se na momente i ispod nivoa od 70 dolara.


Prioritetne akcije Philip Morris-a (DINNPB) blago su oslabile na 8.240 dinara uz promet od 1,5 miliona dinara. Ova kompanija bi do kraja meseca trebalo da objavi polugodišnje rezultate poslovanja koji će biti ključni činilac kretanja akcija do kraja godine.

Akcije Tehnogasa (TGAS) nakon što su prethodno porasle sa malim prometom, prošle sedmice su isto tako pale na 31.111 dinara uz minus od 12,4 odsto. Ova korekcija u očekivanju ponude za preuzimanje od strane Messer-a u potpunosti je opredelila pad indeksa. Pored Tehnogasa, među gubitnicima su bili Metalac (MTLC) i Jedinstvo (JESV) sa padom vrednosti od 1,5 odnosno 1,2 odsto respektivno.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
vesti sa berze nedeljni izveštaj sa berze momentum belex

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana