Tekst objavljen: 12.10.2020 15:00        


Nakon blagog uzlaznog trenda koji je potrajao dve nedelje došlo je do pada domaćeg tržišta akcija uz nevelike promete. Indeks najlikvidnijih akcija, Belex15, oslabio je 0,7 odsto na 689,9 poena, dok je ukupan promet u trgovanjuiznosio svega 44,8 miliona dinara (0,38 miliona evra)

Prekinut uzlazni trend, Belex pao s malim prometom

Najprometnija akcija bio je vranjski Alfa plam (ALFA) koji se zadržao na ceni od 23.500 dinara uz promet od 9,4 miliona dinara. Na strani tražnje bila je sama kompanija koja već duže vreme kupuje sopstvene akcije i trenutno poseduje 3,6 odsto od ukupnog broja akcija.



Akcije ALTA banke (JMBN) zadržale su se na nivou od 4.450 dinara uz promet od 6,8 miliona dinara. Ove sedmice je isprometovano skoro jedan odsto od ukupnog broja akcija nakon prošlonedeljne velike transakcija kada je istrgovano skoro pet odsto akcija ove banke. Akcije Komercijalne banke (KMBN) pale su skoro dva odsto na 2.602 dinar, ali je gro prometa od 5,8 miliona dinara ostvareno na nivou od 2.650 dinara. Privatizacija banke od strane NLB-a očekuje se da bude sprovedena do kraja godine, kako je najavljeno potpisivanjem ugovora krajem februara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Akcije Naftne industrije Srbije (NIIS) pale su skoro dva odsto na 564 dinara uz skroman promet od 3,5 miliona dinara. Ovo smanjenje cene desilo se uprkos prošlonedeljnom oporavku cene sirove nafte od preko devet procenata nakon što su štrajkovi u Norveškoj i uragan u SAD smanjili ponudu ovog energenta na tržištu. Dunav osiguranje (DNOS) poraslo je 3,7 odsto na 3.400 dinara sa malim prometom. Ova akcija, koja je odnedavno članica indeksne korpe Belex15, beleži rast od početka godine od 2,5 odsto, te pored Impol Sevala (IMPL) predstavlja jedinu komponentu indeksa sa pozitivnim prihodom.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
belex nedeljni izveštaj sa berze momentum Beogradska berza pad belexa

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana