Tekst objavljen: 12.04.2021 10:55        


Protekla trgovačka sedmica donela je oporavak domaćeg tržišta akcija, ali ponovo uz skromne promete. Ukupna realizacija u trgovanju, zahvaljujući državnim obveznicama, iznosila je 372,7 miliona dinara (3,2 miliona evra), dok je indeks Belex15 ojačao 0,9 odsto na 751,2 poena

Prekinut silazni trend Belexa, oporavak NIS-a

Najprometnija akcija bila je Naftna industrija Srbije (NIIS) koja se oporavila 2,3 odsto na 625 dinara uz realizaciju od 8,6 miliona dinara. NIS je od početka godine u minusu tri odsto, dok je istovremeno zabeležen veliki oporavak globalnih naftnih kompanija u čijoj je osnovi stajao oporavak cene sirove nafte.



Akcije Jedinstva iz Sevojna (JESV) zadržale su se na nivou od 6.500 dinara uz trgovanje vredno 4,7 miliona dinara. Na spomenutoj ceni sama kompanija već duže vreme stiče sopstvene akcije, a trenutno poseduje 2,65 odsto od ukupnog broja akcija. Akcije Dunav osiguranja (DNOS) nedelju su okončale u blagom padu na 4.070 dinara uz promet od 3,4 miliona dinara. Mediji su najavili raspodelu društvenog kapitala kompanije u korist države i bivših i sadašnjih radnika kompanije koja bi trebalo da se sprovede kada budu usvojeni zakoni.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Metalac (MTLC) se zadržao na nepromenjenoj ceni od 1.850 dinara premda je uprava iznenađujuće rešila da predloži nižu dividendu u odnosu na prošlu godinu (65 dinara po akciji, prinos 3,5 odsto). Prioritetne akcije Komercijalne banke (KMBNPB) blago su porasle na 1.062 dinara. U petak je završena ponuda za preuzimanje od strane NLB-a, a nezvanično nije pređen prag za prinudni otkup akcija.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
vesti sa berze nedeljni izveštaj sa berze Beogradska berza momentum belex Naftna industrija Srbije (NIS)

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana