Tekst objavljen: 31.12.2018 8:35        


Domaće tržište akcija zabeležilo je rast u poslednjoj trgovačkoj sedmici, usled već tradicionalne aktivnosti fondova koji nastoje da podignu berzanske kurseve na isteku godine. Ukupan promet na tržištu iznosio je 469,7 miliona dinara (oko četiri miliona evra), dok je indeks Belex15 ojačao 1,1 odsto na 761,7 poena.

Poslednja sedmica donela tradicionalni rast tržišta

Najprometnija akcija bio je Aerodrom „Nikola Tesla“ (AERO) koji je zabeležio promet od 60,9 miliona dinara. Akcije ove kompanije pale su na nedeljnom nivou 0,6 odsto na 1.804 dinara, nakon isteka preseka za dividendu koji je utvrđen statutom kompanije kao 31. decembar. Ovaj pad bi svakako bio i veći da nisu ostale nedoumice kada će biti presečni datum za isplatu dividende iz masivnog koncesionog prihoda koji je kompanija nedavno primila.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Akcije Naftne industrije Srbije (NIIS) nedelju su okončale na nepromenjenom nivou od 690 dinara, premda su stizale do sedmičnog maksimuma od 710 dinara u nastojanju domaćih fondova da formiraju što veću zaključnu cenu u papirima gde imaju velike pozicije. Ukupan promet u trgovanju NIS-ovim akcijama dostigao je 51,2 miliona dinara. NIS je tako i drugu godinu zaredom završio uz korekciju vrednosti s obzirom da je tokom 2018. godine oslabio 4,7 odsto. Bečejski Sojaprotin (SJPT) bio je među prometnijim papirima sa nedeljnom realizacijom od 11,9 miliona dinara, zahvaljujući nekolicini transakcija poslednjeg trgovačkog dana kada je vlasnika promenilo 0,6 odsto od ukupnog broja akcija.

Dobitnike je predvodio Energoprojekt holding (ENHL) koji je porastao 11,3 odsto na 668 dinara uz skromno trgovanje. Uprkos ovom skoku, akcije našeg najvećeg građevinara godinu su završile u minusu od 33,2 odsto. Veliki skok od 6,4 odsto registrovao je Messer Tehnogas (TGAS) uz trgovanje vredno 5,7 miliona dinara. Ova akcija je tokom sedmice stizala do nivoa od 11.800 dinara, ali, uprkos oporavku protekle sedmice, beleži pad u tekućoj godini od 8,1 odsto.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana