Tekst objavljen: 06.03.2017 10:06        


Petu nedelju zaredom nastavljen je rast domaćeg tržišta akcija koje je nakon ovog uzlaznog trenda stiglo na pozitivnu teritoriju u tekućoj godini. Indeks najlikvidnijih akcija, Belex15, ojačao je 0,9 odsto na 722,2 poena, dok je ukupan promet iznosio 1,5 milijardi dinara (12,2 miliona evra). 

Pored ovoga, DB planira da prikupi oko 2 milijarde evra

Ponovo su prometom dominirale državne obveznice, premda je i u izvesnoj meri intezivirano i trgovanje najlikvidnijim domaćim akcijama.

Najprometnija akcija bila je Naftna industija Srbije (NIIS) koje je prošle sedmice porasla 3,1 odsto na 774 dinara uz promet od 47,3 miliona dinara. Ova najlikvidnija hartija na tržištu stigla je tako do najvišeg nivoa još od kraja 2014, čemu je u velikoj meri doprinela objava poslovnih rezltata. NIS je sapštio da je prošle godine prekinuo dvogodišnji silazni trend kada je u pitanju neto dobit, zabeleživši krajnji rezultat od 15 milijardi dinara što je za 2,8 odsto više u odnosu na godinu pre.

Na predstavljanju godišnjih rezultata, iz uprave su naglasili nastavak pozitivnog trenda i u tekućoj godini. Proizvodnja u periodu januar-februar bila je za jedan odsto veća u odnosu na plan, a pozitivan trend su nastavili i prerada i promet. Finansijski posmatrano, kompanija je u prva dva meseca zabeležila dobit od 2 milijarde dinara, dok se očekuje da krajnji rezultat u prvom tromesečju dostigne 5 milijardi dinara. Odličan promet od 45,2 miliona dinara, pre svega zahvaljujući trgovanju od petka na ceni od 1.340 dinara, registrovao je građevinar Energoprojekt holding (ENHL).

I protekle sedmice nije se stišala bura oko kupovine sopstvenih akcija od strane kompanije, a najveći pojedinačni akcionar posle države, Napred, optužio je upravu da je nezakonito sprovela ovaj postupak. Od momenta kada je kompanija stekla 0,9 odsto sopstvenih akcija, 14. februara, akcije ovog najvećeg domaćeg građevinara skočile su skoro šest procenata. Među trgovanijim papirima bio je i Aerodrom „Nikola Tesla“ (AERO) koji je u petak preskočio granicu od 1.200 dinara, prvi put od sredine decembra.

Aerodrom je u sedmici dobio na vrednosti 2,2 odsto, a poslednjeg trgovačkog dana sa malim prometom je stizao i do nivoa od 1.250 dinara. Ova kompanija je izvestila da je i u februaru nastavila rast broja putnika, od 6,1 odsto, te da je u periodu januar-februar usluženo 10 odsto više putnika.

Ponovo je među prometnijim akcijama bila Jubmes banka (JMBN) koja je porasla 7,1 odsto na 4.605 dinara uz realizaciju od 9,5 miliona dinara. Gubitnik nedelje bio je vranjski Alfa plam (ALFA) koji je oslabio 5,7 odsto na 33.006 dinara uz promet od 4,3 miliona dinara. Ipak, gro prošlonedeljnog prometa ove hartije je ostvaren iznad nivoa od 35.000 dinara. Među hartijama iz indeksne korpe, pad od 2,1 odsto je zabeležila i Komercijalna banka (KMBN), te Jedinstvo od jedan odsto, obe akcije uz nevelike promete. Najveći dobitnik među likvidnijim papirima bila je kuršumlijska Planinka (PLNN), koja je nakon objave snažnog rasta prošlogodišnje dobiti, skočila 13,6 odsto na 37.500 dinara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana