Tekst objavljen: 07.03.2017 11:41        


Francuska PSA grupa, u čijem su vlasništvu automobilski brendovi Peugeot i Citroen, dogovorila je kupovinu evropskih brendova Opel i Vauxhall od General Motors-a, kroz transakciju vrednu 2,2 milijarde evra. 

Peugeot preuzima Opel za 2,2 milijarde EUR

Ovim preuzimanjem, posle Volkswagen-a, biće stvoren drugi po veličini evropski proizvođač automobila. PSA planira da povrati profitabilnost ovih brendova kroz program smanjenja troškova, revidiranja radnih mesta i procene isplativosti trenutnih fabrika, što bi, prema najavama kompanije, do 2026. godine, bila ušteda od 1,7 milijardi evra.

Takođe, može se očekivati i da deo proizvodnje bude preseljen u Kinu, pre svega zbog jeftine radne snage i širenja na azijsko tržište. Nemački Opel i engleski Vuaxhall su bili u vlasništvu GM-a još od 1920. godine. General Motors je u Britaniji zapošljavao 4.500 radnika, dok će radna mesta za još 35.000 radnika u Nemačkoj biti neizvesna.

Definitivno je da ova kompanija napušta evropsko tržište, s obzirom da su brendovi Jaguar i Land Rover prodati kompaniji TATA, dok prodaja Ford-ovih vozila beleži konstantan pad. Na jučerašnjem trgovanju akcije Peugeot-e zabeležile su oporavak od 2,7 odsto na 19,6 evra.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana