Tekst objavljen: 19.03.2018 11:39        


Skupština akcionara Hrvatskog telekoma (HT) sazvana za 24. april prema svemu sudeći ni ove godine neće proteći bez protivpredloga društava za upravljanje penzionim fondovima na predlog dividende. Najveći domaći telekom u četvrtak je objavio poziv na skupštinu na kojem će akcionari raspravljati o dividendi od šest kuna po akciji.

Penzioni fondovi bi veću dividendu od HT-a

Kompanija od lanjske dobiti od 841,2 miliona kuna dobiti namerava za isplatu akcionarima da izdvoji malo više od 490 miliona kuna. Inače, ovo je već treća uzastopna godina da HT isplaćuje šest kuna po akciji. "Ovo je već postala uobičajena HT-ova dividenda, a da i dalje nije jasno zašto zadržavaju toliku količinu gotovine na računu", izjavio je za "Poslovni dnevnik" jedan predstavnik penzionih fondova koji je želeo ostati anoniman.

Prema njegovim rečima, za očekivati je da će i ove godine penzioni fondovi podneti protivpredlog na odluku o upotrebi dobiti. Analitičar Erste banke Davor Špoljar ističe kako dividenda od šest kuna predstavlja odnos isplate dividende od oko 57 odsto, što je blizu donje granice od 50 procenata, a da trenutni bilans omogućava isplatu znatno većih iznosa ili otkup sopstvenih akcija, ali je kompanija dosta suzdržana na tom polju. Na prošlogodišnjoj skupštini akcionara protivpredlog je podneo Raiffeisen tražeći da se isplati dividenda od 11,09 kuna po akciji, ali je predlog odbijen.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana