Tekst objavljen: 04.03.2020 10:20        


Protekla trgovačka sedmica donela je nastavak silaznog trenda akcija na domaćem tržištu kapitala, pre svega pod uticajem panike na globalnom tržištu kapitala

Panika sa svetskih berzi oborila Belex

Indeks najlikvidnijih akcija, Belex15, oslabio je 1,3 odsto na 799,1 poen, dok je ukupan promet u trgovanju, mahom zahvaljujući državnim obveznicama, dostigao 2,4 milijarde dinara (20,4 miliona evra).



Najprometnija akcija bila je Naftna industrija Srbije (NIIS) koja je pala 3,4 odsto na 715 dinara usled prelivanja panike sa svetskih tržišta. Ukupan promet u trgovanju ovom hartijom iznosio je 28,1 milion dinara. Kompanija je objavila pad profita u 2019. od 34 odsto, što je bilo u skladu sa očekivanjima, nakon veoma lošeg prvog polugodišta koje je uzrokovano produženim remontom Rafinerije u Pančevu.

Akcije Alfa plama (ALFA) zadržale su se na nivou od 26.500 dinara, a ponovo je sama kompanija dominirala u trgovanju. Alfa je već stigla do 1,5 odsto sopstvenih akcija u svom portfelju. Messer Tehnogas (TGAS) pao je 3,2 odsto na 14.869 dinara, što je drugi sedmični pad zaredom ove akcije koja predstavlja lidera indeksne korpe u 2020. godini. Od početka godine Tehnogas je porastao preko devet procenata.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Komercijalna banka (KMBN) se spustila 1,6 odsto na 3.150 dinara u nedelji u kojoj je dobila novog vlasnika. NLB je potpisao ugovor o kupovini kontrolnog paketa akcija na ceni od 3.250 dinara, bez obavezujuće ponude za manjinske akcionare. Prilikom predstavljanja dogovora, naznačeno je da će akcionari dobiti zaostale dividende u tekućoj godini, nakon odobrenja NBS-a, a takođe je dogovoreno da iz prošlogodišnje dobiti postojećim akcionarima pripadne dividenda od oko 265 dinara po akciji.

Akcije Aerodroma "Nikola Tesla" (AERO) bile su među retkim dobitnicima u indeksnoj korpi sa skokom od 1,1 odsto. Slaba likvidnost i jaka tražnja penzionih fondova ovu akciju i dalje drže na visokim nivoima, faktički na rekordnim nivoima ukoliko se ukalkuliše i prošlogodišnja visoka, vanredna dividenda.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
panika na berzi nedeljni izveštaj sa berze momentum belex pad belexa korona virus

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana