Tekst objavljen: 25.08.2016 12:36        


Članice indeksne korpe Belex15 u prvih šest meseci tekuće godine zabeležile su pad prihoda od 12,2 odsto i dobit nižu za 36,2 procenta u odnosu na isti period prošle godine.

Pad prihoda i dobiti kompanija u prvoj polovini godine

Ukupan prihod 11 kompanija koje sačinjavaju indeks Beogradske berze pao je na 142,9 milijardi dinara, usled niske cene sirove nafte, pada bankarskih prihoda od kamata, te manjeg obima infrastrukturnih radova koji su smanjili realizaciju Energoprojekt holdinga.

NIS je i dalje dominantna članica indeksne korpe, ali je za razliku od prethodnog perioda njegov udeo u ukupnim prihodima ove grupe kompanija pao na 57 odsto. Osim NIS-a, koji je realizaciju smanjio za 21,3 odsto, smanjenje prihoda su zabeležili Energoprojekt (pad od 9,8 odsto) i Messer Tehnogas (smanjenje od četiri odsto).

Pad prihoda su registrovale i banke, Komercijalna i AIK, od 9,7 i 7,4 odsto, respektivno. Ukupan profit članica indeksne korpe pao je na 8,4 milijarde dinara, na šta je najviše uticao NIS čiji je profit oslabio 36,4 odsto, zatim gubitak Komercijalne banke od 2,6 milijardi dinara (jedina članica korpe sa negativnim rezultatom), te smanjenje dobiti Sojaproteina od 92,7 odsto.

Značajniji rast poslovanja u prvih šest meseci, kako prihoda tako i dobiti, zabeležio je Metalac (rast od 19,2 i 33,9 odsto, respektivno), dok su značajno bolji krajnji rezultat ostvarili AIK banka i Tehnogas – rast dobiti od 61 i 64,4 odsto, respektivno. Znatno bolji rezultat iz redovnog poslovanja zabeležio je i Aerodrom „Nikola Tesla“, ali je neto dobit u prvih šest meseci bila slabija za 37,2 odsto usled visokih vanrednih prihoda zabeleženih u istom periodu prošle godine.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana