Tekst objavljen: 05.02.2019 9:45        


Protekla sedmica donela je rast domaćeg tržišta akcija ali uz veoma skromnu investicionu aktivnost. Ukupan promet u trgovanju, zahvaljujući u prvom redu državnim obveznicama, dostigao je 501,5 miliona dinara, dok je indeks Belex15 skočio 2,2 odsto na 714,8 poena.

Oporavak tržišta akcija uz slabu likvidnost

Ubedljivo najprometnija akcija bila jeNaftna industrija Srbije (NIIS), a gro prometa od 20,3 miliona dinara ostvareno je u uskom cenovnom rasponu 682-684 dinara. NIS je ojačao na nedeljnom nivou 0,9 odsto, ali se i dalje nalazi na negativnoj teritoriji od početka godine. AkcijeKomercijalne banke (KMBN)stigle su do novog višegodišnjeg maksimuma od 2.450 dinara, ali je ovaj cenovni nivo ostvaren sa marginalnim prometom.

Kompanija je objavila da je vanredna skupština banke otkazana usled nedostatka kvoruma, a ostaje da se vidi da li je u pitanju tehnička stvar ili novi sukob na relaciji ključnih akcionara, države i međunarodnih finansijskih institucija.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Aerodrom "Nikola Tesla" (AERO)je blago oscilirao oko nivoa od 1.100 dinara uz neveliku investicionu aktivnost. Državni zvaničnici su najavili da će u narednih mesec dana biti objavljen koncesioni ugovor, dva meseca nakon što je francuski VINCI otpočeo upravljanje aerodromom. AkcijeGalenike Fitofarmacije (FITO)spustile su se protekle sedmice nepunih jedan odsto na 2.700 dinara uz mali promet.

Već duže vreme akcijama ove kompanije se trguje u rasponu 2.700-2.750 dinara. AkcijeAlfa plama (ALFA)zadržale su se na nivou od 33.000 dinara, ali uz neveliki promet. Akcijama ove kompanije prilično se retko trguje, s obzirom na višegodišnje pokušaje većinskog vlasnika da konsoliduje vlasništvo, što je rezultiralo veoma niskom likvidnošću.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana