Tekst objavljen: 09.09.2019 14:00        


Protekla sedmica donela je odličan promet na Beogradskoj berzi od 1,73 milijarde dinara (14,7 miliona evra), ali pre svega zahvaljujući državnim obveznicama dok su samo mrvice otpale na trgovanje akcijama. Indeks najlikvidnijih akcija, Belex15, neznatno je porastao na 745,8 poena

Odumiranje trgovanja na Belexu, indeksi blago naviše

U više nego skromnoj trgovačkoj nedelji najprometnija akcija bila je Naftna industrija Srbije (NIIS) koja je oslabila oko jedan odsto na 675 dinara uz promet od 5,4 miliona dinara. NIS se uz prilično slabu tražnju spustio na najnižu kotu u tekućoj godini.



Gornjomilanovački Metalac (MTLC) je pao 1,5 odsto na 1.921 dinar, što predstavlja najniži nivo u trgovanju ovom akcijom u više od godinu dana. Ukupan promet akcija Metalca iznosio je 3,2 miliona dinara. Komercijalna banka (KMBN) se blago spustila na 3.129 dinara uz minoran promet. Sutra će biti otvorene ponude u procesu privatizacije banke, a EBRD je objavio da se dogovorio sa državom o otkupu akcija. Kako su državni zvaničnici preneli, ispunjena su njihova očekivanja o pristizanju četiri neobavezujuće ponude.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Galenika Fitofarmacija (FITO) je blago porasla na 2.900 dinara uz promet od 3,1 milion dinara. Protekle sedmice kompanija je akcionarima isplatila dividendu od 80 dinara po akciji, što na poslednjoj ceni daje dividendni prinos od 2,8 odsto. Akcije Jedinstva iz Sevojna (JESV) skočile su 10,5 odsto na 6.300 dinara, što je novi višegodišnji maksimum u trgovanju ovom akcijom. Sličan rezultat napravio je Philip Morris (DINNPB) domogavši se nivoa od 4.000 dinara, nakon što je kompanija izvestila o značajnom povećanju profitabilnosti u prvih šest meseci.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
belex nedeljni izveštaj momentum trgovanje na berzi

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana