Tekst objavljen: 16.04.2018 8:20        


Protekla trgovačka sedmica donela je smanjenu investicionu aktivnost i nastavak pada tržišta, treću nedelju zaredom. Ukupan promet, zahvaljujući u velikoj meri državnim obveznicama, iznosio je 1,1 milijardu dinara (9,3 miliona evra), dok je indeks Belex15 pao 0,3 odsto na 739,5 poena.

Novi pad Belexa uz smanjeni promet

Najprometnija akcija bio je vranjski proizvođač peći i štednjaka, Alfa plam (ALFA), koji je zabeležio promet od 41,4 miliona dinara na ceni od 36.000 dinara. Kupac ovog paketa akcija bio je većinski vlasnik ove kompanije, Amasis, koji je vlasnički udeo podigao na 61,1 odsto.

Alfa je nedavno izvestila da je u 2017. ostvarila dobit od 819,5 miliona dinara, što je rast od oko tri odsto u odnosu na godinu pre. Akcije Komercijalne banke (KMBN) nastavile su da blago osciliraju oko nivoa od 1.800 dinara uz promet od 11 miliona dinara. Nedelju dana ranije istrgovan je veliki paket akcija na nivou od 1.805 dinara između članica Invej grupe.

Među prometnijim akcijama bio je i gornjomilanovački Metalac (MTLC) koji je ostvario promet od 5,6 miliona dinara, mahom na nivou od 2.050 dinara. U četvrtak je bio poslednji dan kada su se ove akcije mogle kupovati sa pravom na dividendu iz prošlogodišnje dobiti. Kao što je poznato, uprava je predložila da se akcionarima odobri isplata 85 dinara po akciji (prinos od 4,1 odsto).

Aerodrom "Nikola Tesla" (AERO) je beležio neobičajeno velike fluktuacije protekle sedmice. Akcije ove kompanije na početku sedmice padala su ispod nivoa od 1.600 dinara, da bi se krajem nedelje oporavile do nivoa od 1.650 dinara. Naftna industrija Srbije (NIIS) je zabeležila izuzetno skroman promet od 4,4 miliona dinara, ali uz rast cene od 1,5 odsto na 724 dinara. Protekle sedmice je sirova nafta na svetskom tržištu zabeležila rast od preko osam procenata usled pojačnih geopolitičkih tenzija.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana