Tekst objavljen: 29.06.2020 15:51        


Drugu sedmicu zaredom domaće tržište akcija zabeležilo je pad vrednosti, uz oporavak ukupnog prometa zahvaljujući državnim obveznicama. Ukupan promet u trgovanju iznosio je 539,5 miliona dinara (4,6 miliona evra), dok je indeks Belex15 oslabio dodatnih 1,4 odsto na 660,4 poena.

Novi pad Belexa, obveznice podigle promet

 Najprometnija akcija bila je Komercijalna banka (KMBN) kojom se mahom trgovalo u rasponu 2.150-2.160 dinara uz realizaciju od 16 miliona dinara.

Ova akcija nakon privatizacije banke beleži najveći pad od početka godine među članicama indeksa sa minusom od 36 odsto.

Prioritetne akcije Philip Morrisa (DINNBP) stabilizovale su se na nivou od 6.000 dinara uz promet od 4,3 miliona dinara.

Danas će biti održana skupština akcionara na kojoj će se glasati o dividendi od 429,7 dinara po akciji. Presek za dividendu je 31. decembar prošle godine.

Naftna industrija Srbije (NIIS) pala je skoro pet odsto na 566 dinara što je najniži nivo ove akcije u poslednjih više od mesec mesec dana.

Padu akcije doprineo je ex-dividend period, ali i nove nestabilnosti na tržištu sirove nafte nakon zabrinutosti investitora oko povećanog broja zaraženih širom sveta.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Akcije Energoprojekta (ENHL) bile su među većim gubitnicima spustivši se preko deset odsto na 475 dinara. Kompanija je zakazala skupštinu akcionara, ponovo sa predlogom da se ne deli dividenda.

Akcije Aerodroma "Nikola Tesla" (AERO) zadržale su se sa malim prometima na nivou od 890 dinara nakon što je kompanija objavila gubitak za 2019. godinu, ali i negativan rezultat za prva tri meseca ove godine.

Prvi put otkada je kotirana na Beogradskoj berzi ova kompanija neće isplatiti akcionarima dividendu.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana