Tekst objavljen: 18.02.2018 9:42        


Skraćena trgovačka sedmica donela je skroman promet i pad tržišta treću sedmicu zaredom. Indeks najlikvidnijih akcija, Belex15, oslabio je 0,7 odsto na 760,9 poena, dok je ukupan promet u tri trgovačka dana iznosio 76,9 miliona dinara (0,65 miliona evra).

Novi pad Belexa, dokapitalizacija oborila akcije

 Najprometnija akcija bila je Naftna industrija Srbije (NIIS) koja je oslabila 1,1 odsto na 709 dinara što je najniža vrednost na zatvaranju ove hartije još od trećeg januara.

NIS će naredne sedmice objaviti poslovne rezultate za 2017. godinu, čime će i zvanično biti otvorena sezona objave rezultata na Beogradskoj berzi. Galenika Fitofarmacija (FITO) je nastavile seriju solidnih prometa na nivoima iznad 2.900 dinara.

Ovaj proizvođač pesticida neznatno je porastao na 2.935 dinara uz promet od 5,3 miliona dinara. Gornjomilanovački Metalac (MTLC) je i protekle sedmice beležio snažnu tražnju na nivou od 2.050 dinara, nakon što je nedelju dana ranije padao i do 1.910 dinara.

Ukupan promet u trgovanju ovom hartijom iznosio je 4,8 miliona dinara. Građevinar Energoprojekt holding (ENHL) nastavio je da gubi na vrednosti. Akcije ove kompanije oslabile su dodatnih 2,4 odsto na 800 dinara i trenutno se nalaze skoro 47 odsto ispod cene iz ponude za preuzimanje iz jula prošle godine.

Najavljena dokapitalizacija Aerodroma "Nikola Tesla" (AERO), premda neće u većoj meri razvodnjiti vlasničku strukturu, oborila je akcije ove kompanije za 4,6 odsto na 1.700 dinara uz promet od 4,1 milion dinara.

Ova kompanija će emitovati 0,4 odsto novih akcija u korist države po pojedinačnoj ceni od 1.509,21 dinara po akciji, dok će država uneti u kompaniju nepokretnosti u vidu zemljišnih parcela. Nakon sprovedene dokapitalizacije, vlasnički udeo Republike Srbije će biti neznatno povećan sa 83,1 na 83,2 odsto.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana