Tekst objavljen: 09.03.2017 9:02        


Naftna industrija Srbije (NIS) ozbiljno je zainteresovana za početak eksploatacije uljanih škriljaca iz aleksinačkog basena za šta je samo u prvoj fazi projekta spremna da uloži oko 300 miliona evra. 

NIS uskoro kreće u eksploataciju uljanih škriljaca?

Ceo projekat koji značajno povećava zalihe nafte i gasa u Srbiji, mogao bi da zaživi već sredinom ove godine, nezvanično saznaje „Politika”. Škriljci iz kojih se dobija nafta nalaze se na površini i kopaju se kao ruda, gde se na svaku tonu rude dobije određeni procenat nafte, koja nakon toga ide na preradu u rafineriju.

Sva do sada obavljena ispitivanja potvrdila su da je procenat dobijanja nafte iz uljnih škriljaca vrlo visok i da iznosi čak 13,5 do 15 odsto. Škriljci su, kaže izvor „Politike“, veliki energetski resurs Srbije, a blizina rafinerije nafte Pančevo, gde bi se prerada obavljala, značajno povećava ekonomsku isplativost celog posla. Eksploatacijom škriljaca dobijala bi se struja za domaćinstva, prerađivala ulja za poljoprivredu, proizvodila toplotna energija...

Prema istraživanjima, u aleksinačkom basenu se može iskopati nekoliko miliona tona škriljaca godišnje i preraditi od 500.000 do 600.000 tona nafte, što je oko 15 odsto godišnje potrošnje nafte u Srbiji. vić (MBLS) koji se zadržao na ceni od 6.500 RSD uz promet od 13,1 milion RSD.

Solidan promet od 6,8 miliona RSD, takođe po nepromenjenoj ceni, zabeležio je vršački Stup. Danas nije bilo trgovanja državnim dužničkim papirima.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana