Tekst objavljen: 05.05.2020 10:55        


Naftna industrija Srbije (NIIS) zabeležila je negativno poslovanje u periodu januar-mart tekuće godine, uprkos pozitivnom trendu operativnih pokazatelja koji su u uporednom periodu bili niži usled remonta Rafinerije u Pančevu

NIS ostvario gubitak u prvom kvartalu uprkos rastu operativnih pokazatelja

Prihod od prodaje u prvom kvartalu oslabio je dva odsto na 52,6 milijardi dinara, dok je EBITDA pokazatelj pao 18 odsto na 5,2 milijarde dinara, usled pada cene sirove nafte za petinu. Kompanija je zabeležila negativan krajnji rezultat od 1,1 milijardu dinara u odnosu na neveliki profit od 0,2 milijarde dinara u istom periodu prošle godine. Glavni razlog neto gubitka je smanjeni EBITDA, ali i povećani troškovi amortizacije i veće negativne kursne razlike.



Još izraženiji pad poslovanja kompanija beleži kada je u pitanju likvidnost. Operativni novčani tok (OCF) bio je negativan od 1,6 milijardi dinara u odnosu na prošlogodišnji plus od 11,3 milijard edinara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Proizvodnja nafte i gasa smanjena je samo 0,7 odsto na 319 hiljada uslovnih tona, dok je obim prerade skočio 44 odsto na 860 hiljada tona usled niske baze iz uporednog perioda (remont Rafinerije). Promet je skočio sedam odsto na 778 hiljada tona.

Ulaganja kompanije u prva tri meseca iznosila su 7,7 milijardi dinara (pad od sedam odsto), dok je ukupna zaduženost prema bankama skočila osam odsto na 619 miliona evra.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
momentum prvi kvartal Naftna industrija Srbije (NIS) Beogradska berza vesti sa berze

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana