Tekst objavljen: 23.05.2017 10:40        


Nemački izvoz u SAD zabeležio je rast od 8 odsto u prvom kvartalu 2017. godine u poređenju sa istim periodom prethodne godine, što je znak da se bilateralna trgovina između dve zemlje odvija u dobrom pravcu uprkos protekcionističkim upozorenjima američkih vlasti.

Nemački suficit u trgovini sa SAD dostigao rekordni niv

Američki potrošači kupili su robu iz najveće evropske ekonomije u vrednosti od 29,1 milijardu evra, što ih svrstava u grupu najvećih klijenata, pokazali su podaci Saveznog zavoda za statistiku.

Nemački potrošači uvezli su znatno manje robe iz SAD-a u periodu januar-mart tekuće godine, a trgovinski suficit sa SAD-om porastao je na 14 milijardi evra u prvom kvartalu što predstavlja najveći bilateralni suficit Nemačke sa nekom zemljom. Snažan nemački izvoz, američki trgovinski deficit i mere zaštite proizvođača podizanjem uvoznih carina, biće glavna pitanja na dnevnom redu koja će ove sedmice u Vašingtonu raspravljati nemački i američki ministri ekonomije.

Nemačka, koja je predsedavajuća grupe G20, zalaže se za slobodnu i otvorenu trgovinu baziranu na pravilima Svetske trgovinske organizacije. Trampova protekcionistička retorika i sporenje prednosti slobodne trgovine će verovatno dominirati agendom samita G20 koji će biti održan u julu u Hamburgu, premda su inicijalni strahovi među nemačkim političarima i menadžerima oko ovog pitanja značajno ublaženi.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana