Tekst objavljen: 06.02.2017 10:06        


Jačanje evra u odnosu na dinar (srednji kurs je dostigao 124 dinara za jedan evro) sezonskog je karaktera, jer je početkom godine veća tražnja za devizama zbog pojačane kupovine od strane domaćih uvoznika energenata, izjavila je guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković.

NBS prodao 45 miliona EUR da održi kurs dinara

Ona je za internet izdanje “Blica” rekla da od početka godine postoje nešto izraženiji pritisci na slabljenje dinara, iz domaćih i međunarodnih izvora. Guvernerka kaže i da je, pored toga, pojačana neizvesnost na međunarodnom finansijskom tržištu.

U najvećoj meri to je rezultat odluke Federalnih rezervi (FED) SAD da povećaju osnovnu kamatnu stopu i očekivanja tržišnih učesnika da će centralna banka SAD u narednom periodu povećavati kamatne stope brže nego što je inicijalno očekivano, rekla je ona.

Guvernerka je navela i da je to "dodatni faktor koji doprinosi pritiscima ka slabljenju dinara". NBS je u petak prodao 45 miliona evra na međubankarskom tržištu, dok je od početka godine intervenisao prodajom 315 miliona evra.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana