Tekst objavljen: 13.05.2019 11:30        


I treću sedmicu zaredom domaće tržište akcija zabeležilo je pad vrednosti uz solidan promet od 2,9 milijardi dinara (24,3 miliona evra), pre svega zahvaljujući državnim obveznicama. Indeks najlikvidnijih akcija, Belex15, oslabio je 1,5 odsto na 731,7 poena.

Nastavak silaznog trenda na Belexu, NIS najprometniji

Naftna industrija Srbije (NIIS) bila je najprometnija akcija sa realizacijom od 40,2 miliona dinara, uglavnom na ceni od 730 dinara. Nakon objave rezultata za prvi kvartal, koji je doneo profit ispod očekivanja tržišta, akcije najveće domaće kompanije stabilizovale su se oko ovog nivoa. Protekle sedmice uprava ove kompanije je očekivano predložila da se četvrtina prošlogodišnje dobiti raspodeli za dividendu odnosno nepunih 40 dinara po akciji. Na poslednjoj ceni akcije NIS-a nose dividendni prinos od 5,5 odsto, dok će presek za dividendu biti u drugoj polovini juna.



Prioritetne akcije Philip Morrisa (DINNPB) zabeležile su visok promet protekle sedmice od čak 17 miliona dinara, mahom na ceni od 3.420 dinara. Skupština akcionara ove kompanije 31. maja će odlučivati o predlogu za dividendu od 344,4 RSD po akciji. Tradicionalno, na ovoj hartiji presek za učešće u raspodeli dobiti je 31. decembar.

Alfa plam (ALFA) se protekle sedmice zadržao na nivou od 32.000 dinara, nakon što je nedelju dana ranije uprava najavila da će suspendovati isplatu dividende "radi očuvanja likvidnosti kompanije". Akcije Galenike Fitofarmacije (FITO) pale su 7,5 odsto na 2.950 dinara uz promet od 1,9 miliona dinara. Ova akcija bila je tokom aprila jedan od najvećih dobitnika, skočivši u mesecu skoro 12%.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Akcije Messer Tehnogasa (TGAS) uz mali promet spustile su se dva odsto na 11.500 dinara. Kompanija je na kraju nedelje najavila dividendu iz prošlogodišnje dobiti od 425 dinara po akciji u odnosu na prošlogodišnju isplatu od 500 dinara. Na poslednjoj ceni, akcije Tehnogasa nose dividendni prinos od 3,7 odsto, dok je 2. jun poslednji dan kada se akcije mogu kupovati sa pravom na učešće u raspodeli dobit.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
poslovanje na berzi belex Beogradska berza Naftna industrija Srbije (NIS) berza

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana