Tekst objavljen: 08.01.2019 8:37        


Godina za nama donela je nastavak tavorenja domaćeg tržišta akcija koje je zabeležilo promet od 66,1 milion evra, što predstavlja pad od 2,7 odsto u odnosu na godinu pre. Od 2018. godine jedino je 2016. na Beogradskoj berzi zabeležena slabija investiciona aktivnost. Indeks najlikvidnijih akcija, Belex15, ojačao je nevelikih 0,3 odsto, što se može smatrati solidnim rezultatom u okolnostima u kojima su glavne svetske berze pretrpele oštre gubitke.

Komercijalna banka i Aerodrom sprečili pad tržišta

Najviše se trgovalo akcijama Komercijalne banke (KMBN) koje su zabeležile promet od skoro 1,5 milijardi dinara, a podgrejana očekivanja oko privatizacije ove banke doprinela su rastu cene akcija od 15,7 odsto na 2.198 dinara. Veliki promet od 1,34 milijarde dinara registrovala je Galenika Fitofarmacija (FITO), u očitom procesu konsolidacije vlasništva u ovoj kompaniji.

Fitofarmacija je oslabila pet odsto na 2.700 dinara, premda je najveći deo od 18 odsto akcija isprometovanih u 2018. godini realizovan na višim cenovnim nivoima. Aerodrom „Nikola Tesla“ (AERO) je skočio 20,6 odsto na 1.804 dinara uz promet od 999 miliona dinara i bio je lider rasta u godini u kojoj je obnarodovan ishod koncesije, te otpočelo njeno sprovođenje. Tradicionalno najlikvidnija akcija na Beogradskoj berzi, Naftna industrija Srbije (NIIS) zauzela je četvrto mesto po prometu sa realizacijom od 943 miliona dinara, uz pad cene od 4,7 odsto. Iako je većim delom godine beležen rast cene sirove nafte i značajan oporavak poslovanja ove kompanije, akcije NIS-a nisu išle uzlaznim smerom što najbolje odslikava situaciju u pogledu brojnosti krupnih portfeljnih investitora na našem tržištu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Osim Aerodroma i Komercijalne banke, samo je još Jedinstvo iz Sevojna (JESV) registrovalo pozitivnu promenu u 2018. godini, zahvaljujući pre svega sticanju sopstvenih akcija od strane same kompanije i nastavku sprovođenja dobre dividendne politike.

Sve ostale akcije bile su gubitnici u godini za nama, premda bi pojedini papiri bili oko pozitivne nule ukoliko se dodaju isplaćene dividende (Metalac, NIS, Fitofarmacija, Alfa plam). Najveći gubitnik bio je bečejski Sojaprotein (SJPT) koji se stropošrao skoro 70 procenata, kao posledica raspleta višegodišnje krize u Viktorija grupi i najave dolaska novog većinskog vlasnika. Veliki pad od 33,2 odsto registrovao je Energoprojekt holding (ENHL), nakon što je prošle godine dobio većinskog vlasnika u liku rivalske kompanije Napred razvoj. Velikoj korekciji ove hartije doprinelo je slabije poslovanje našeg najvećeg građevinara, ali pre svega zakulisni i netransparentni procesi oko preuzimanja same kompanije te njenih zavisnih preduzeća.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana