Tekst objavljen: 06.10.2017 10:27        


Izvoz američke nafte dostigao je protekle sedmice rekordan nivo od 1,98 miliona barela dnevno, premašivši rekod postavljen nedelju dana ranije od 1,5 miliona barela dnevno.

Izvoz američke nafte na rekordnom nivou

Na ovom nivou, SAD isporučuje svetskom tržištu više nafte nego što su neke članice OPEC-a u stanju da proizvedu (Venecuela, Nigerija). Ono što vodi ekspanziju izvoza je visoka razlika u ceni između američkog WTI-ja i međunarodnog Brent-a koja se sada nalazi na nivou od oko 6,25 USD po barelu. Kada se WTI trguje uz veliki diskont u odnosu na Brent i druge strane reperne vrste nafte, to podstiče učesnika na tržištu da kupuju američku naftu. Naravno, ova razlika mora da bude dovoljno velika kako bi opravdala i troškove transporta. I dok analitičari veruju da ovaj nivo izvoza nije dugoročno održiv, očekivanja su da će ovaj trend da se produži barem još mesec, dva dana.

Razlika u ceni između Brent-a i WTI-ja eksplodirala je u septembru kada je uragan Harvi zatvrorio četvrtinu američkih rafinerija što je smanjilo tražnju za sirovom naftom i značajno povećalo zalihe. To se odrazilo i na cenu WTI-a koja se potom oporavila, ali znatno sporije nego što je bio rast Brent-a. Na jučerašnjem trgovanju došlo je do skoka cene sirove nafte nakon što su Saudijska Arabija i Rusija najavile produžetak perioda ograničene proizvodnje. Brent je skočio dva odsto na 56,9 dolara po barelu, dok je WTI porastao 1,6 odsto na 50,79 dolara po barelu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana