Tekst objavljen: 08.05.2017 15:32        


Italijanska banka Intesa Sanpaolo SPA objavila je rast neto dobiti od 12 odsto u prvom kvartalu ove godine, kao rezultat većih prihoda od naknada i provizija.

Intesa Sanpaolo ostvarila rast neto dobiti u 1Q od 12 o

Banka je u prvom kvartalu zabeležila rast prihoda od 1 odsto na 4,2 milijarde evra, dok je neto dobit dostigla 901 milion evra u poređenju sa 806 miliona evra zabeleženih u istom kvartalu 2016. godine. Ostvareni rezultati ukazuju da su dobri izgledi da će banka ispuniti cilj isplate dividendi od 3,4 milijarde evra u 2017. godini.

Banka je izjavila da su prihodi od naknada i provizija porasli 10 odsto na 1,86 milijardi evra u odnosu na isti kvartal prethodne godine, uglavnom podstaknuti višim naknadama u aktivnostima upravljanja i konsaltinga. Neto prihod od kamata opao je 3 odsto na 1,8 milijardi evra u poređenju sa prva tri meseca prošle godine. Pokazatelj adekvatnosti kapitala, ključna mera finansijske snage, iznosila je 12,5 odsto što predstavlja prelazni nivo, u odnosu na 12,9 odsto zabeleženih u decembru, ali je i dalje jedna od najviših stopa u bankarskom sektoru u Italiji.

Italijanske banke se i dalje bore sa 350 milijardi evra problematičnih kredita, pokušavajući da poboljšaju svoju profitabilnost i pored visokih troškova. Intesa je navela da je smanjila obim loših kredita za 7,5 milijardi evra u poslednjih godinu i po dana i da je priliv loših kredita u ovom kvartalu bio na najnižem nivou u zadnjih deset godina. Akcije Intese u petak su skočile skoro 3 odsto na 2,84 evra.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana