Tekst objavljen: 11.09.2017 12:42        


Kineski konglomerat CEFC kupiće od konzorcijuma koga sačinjavaju Glencore i katarski investicioni fond, QIA, 14,16 odsto akcija ruske naftne kompanije Rosneft, u transakciji vrednoj 9,1 milijardu dolara.

Glencore i Katar preprodali Kinezima 14 odsto Rosneft-a

Kineski CEFC je u proteklim godinama od običnog trgovca naftom izrastao u pravi energetski konglomerat, koji će ovom transakcijom omogućiti Kini, drugom po veličini potrošaču energenata, da ojača saradnju sa Rusijom, vodećim svetskim proizvođačem nafte. Ovaj posao dolazi u vreme novih američkih sankcija Rusiji, što je onemogućilo velike zapadne firme, kao što je Glencore, da razviju partnerstvo i ojačaju veze sa državnim firmama poput Rosneft-a. Glencore je u saopštenju naveo da je akcije prodao uz premiju od oko 16 odsto u odnosu na 30-dnevni ponderisani prosek cene, a CEFC je potvrdio vrednost transakcije od 9,1 milijardu dolara. Nakon ove transakcije, Glencore je zadržao 0,5 odsto, a QIA 4,7 odsto akcija u Rosneft-u.

Tržišna kapitailzacija Rosneft-a iznosi oko 57 milijardi dolara, a ova tranaskcija predstavlja jednu od najvećih kineskih investicija u Rusiju. Glencore i QIA su kupili 19,5 odsto vlasništva u Rosneft-u u decembru prošle godine za 10,2 milijarde evra, što je omogućilo Kremlju delimično pokrivanje budžetskog deficita.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana