Tekst objavljen: 04.01.2017 13:30        


Uprkos niskoj ceni nafte koja je u 2016. bila manja od 50 dolara za barel i naftnoj krizi koja je pogodila gotovo sve naftne kompanije u svetu, NIS je zadržao radna mesta i sačuvao zarade, a nije odustao ni od ključnih investicija, navodi u intervjuu za „Politiku“ Kiril Kravčenko, generalni direktor ove kompanije.

Dobit NIS-a u 2016. godini 12,5 mlrd dinara

"Naši finansijski rezultati će ove godine biti približni prošlogodišnjim, bez obzira na nisku cenu nafte i gasa. Očekujemo da pokazatelj operativne dobiti (EBITDA) bude gotovo 35 milijardi dinara, a neto profit oko 12,5 milijardi dinara", rekao je Kravčenko. Ovo praktično znači da je prošlu godinu NIS završio sa EBITDA pokazateljem slabijim za 24,7 odsto, dok je neto dobit oslabila 14,4 procenta.

Kravčenko je ipak napomenuo da je zadovoljan postignutim rezultatima jer su mnoge naftne kompanije imale drastičan trend pada profita i ulaganja u odnosu na prethodnu godinu. On je potvrdio očekivanu dividendu politiku u tekućoj godini odnosno raspodelu 25 odsto dobiti kroz dividendu.

U skladu sa tim, očekivana dividenda u ovoj godini je 19,2 dinara po akciji što na poslednjoj ceni od 740 dinara daje dividendni prinos od 2,6 odsto. Akcije NIS-a u prošloj godini zabeležile su skok od 23,3 odsto, što je prvi godišnji rast ove hartije od 2013.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana