Tekst objavljen: 18.09.2017 10:46        


Ministar finansija Hrvatske, Zdravko Marić, rekao je na sednici Vlade kako deficit budžeta za prvih šest meseci ove godine iznosi 1,6 milijardi kuna ili 0,4 odsto projektovanog BDP-a, dok je na nivou države, kada se budžetu dodaju i rezultati jedinica lokalne samouprave, ostvaren najbolji rezultat petnaest godina unazad - suficit od 35 miliona kuna.

Budžetski suficit Hrvatske u prvom polugodištu 35 mil.

Predstavljajući izvještaj o izvršenju državnog budžeta za prvo polugodište ove godine, ministar finansija je rekao da su u tom periodu prihodi iznosili 58,3 milijarde kuna i bili su za 3,5 odsto viši nego u istom periodu prošle godine. Poreski prihodi porasli su za 2,4 odsto, na 35,1 milijardu kuna, dok su prihodi od poreza na dohodak iznosili 1,1 milijardu kuna, i na međugodišnjem nivou smanjeni su za 8,3 odsto.

Prihodi od poreza na dobit povećani su, pak, za 16,5 odsto, na 4,9 milijardi kuna, a prihodi od PDV-a rasli su 4,6 odsto, na 21,4 milijarde kuna. Od posebnih poreza prikupljeno je 6,7 milijardi kuna, a rast je zabeležen kod prihoda od doprinosa, i to za 3,6 odsto, na 11,3 milijarde kuna. Ukupni rashodi državnog proračuna u prvoj su polovini godine iznosili 59,9 milijardi kuna i bili su oko dva odsto viši nego lani.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana