Tekst objavljen: 22.05.2017 9:41        


Proteklih pet trgovačkih dana doneli su izuzetno slabu investicionu aktivnost na Beogradskoj berzi, uz oporavak repernih indeksa akcija. Ukupan promet u trgovanju dostigao je 119,1 milion dinara (967,2 hiljade evra), dok je indeks Belex15 porastao i drugu sedmicu zaredom, ovaj put 1,8 odsto na nepunih 739 poena.

Borba oko Energoprojekta u fokusu investitora

Ubedljivo najprometnija akcija bio je građevinar Energoprojekt holding koji je zabeležio realizaciju od 58,3 miliona dinara uz rast cene od skoro sedam procenata. Akcije ove najveće domaće građevinske kompanije ponovo su stigle do nivoa od 1.500 dinara, nakon što se iznova rasplamsala borba između uprave kompanije i drugog po veličini akcionara posle države, firme Napred Razvoj.

Napred je u petak dopunio dnevni red predstojeće skupštine akcionara sa dodatnim tačkama dnevnog reda koje se tiču smene postojeće uprave i imenovanja novih članova nadzornog odbora. Kao što je od ranije poznato, skupština će biti održana 8. juna, dok je presečni datum za uzimanje učešća na sednici (dan akcionara) 29. maj.

Solidan promet od 14,8 miliona dinara zabeležila je Galenika Fitofarmacija (FITO), i to uglavnom u cenovnom rasponu 2.630-2.650 dinara. Ova kompanija će u junu održati redovnu skupštinu akcionara, a uprava je predložila da se iz ostvarene dobiti akcionarima na ime dividende isplati 227 miliona dinara odnosno 86 dinara po akciji što po poslednjoj ceni od 2.700 dinara daje dividendni prinos od 3,2 odsto.

Naftna industrija Srbije (NIIS) je protekle sedmice blago oscilirala oko nivoa od 745 dinara uz promet od 11,3 milliona dinara, dok velike fluktuacije u ceni nije beležio ni Aerodrom "Nikola Tesla" (AERO) koji je nedelju okončao na 1.306 dinara uz promet od 9,8 miliona dinara.

Gornjomilanovački holding Metalac (MTLC) porastao je nepunih jedan odsto na 1.736 dinara uz trgovanje vredno 6,4 miliona dinara. Ova kompanija je objavila finansijske izveštaje za prva tri meseca iz kojih se vidi nastavak uspešnog trenda iz protekle godine. Glavno proizvodno preduzeće sistema, Metalac Posuđe, registrovalo je rast prihoda od 4,9 odsto i rasta bruto dobiti od 14,2 odsto, dok je ruska podružnica Metrot ostvarila skok prihoda od čak 53,2 odsto.

Pored Energoprojekta, najveći skok zabeležile su akcije Komercijalne banke (KMBN) koje su se domogle nivoa od 1.869 dinara. Ova najveća banka pod državnom kontrolom povećala je tokom sedmice tržišnu vrednost za 4,7 odsto, uz skroman promet od 1,7 miliona dinara.

Impol Seval (IMPL) je porastao 2,1 odsto na 3.350 dinara uz promet od 2,4 miliona dinara, dok se Jedinstvo iz Sevojna (JESV) domoglo novog višegodišnjeg maksimuma od 4.900 dinara uz realizaciju od 1,2 miliona dinara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana