Tekst objavljen: 14.01.2019 14:37        


Iako su rokovi za prodaju Komercijalne banke (KMBN) blizu, nije isključeno da umesto privatne kompanije njen većinski vlasnik postane država Srbija, piše dnevnik "Blic".

Blic: Država obustavlja privatizaciju Komercijalne banke?

Vlada Srbije i MMF dogovorili su se pre nekoliko meseci da država oglasi prodaju Komercijalne banke do 30. juna ove godine i da je proda do kraja 2019. Nije, međutim, sigurno da će ovaj scenario i da se dogodi, pišu ove beogradske novine. Kako saznaju, moguće je da država zadrži svoj udeo u banci i čak da ga poveća tako što bi isplatila ostale akcionare. Praktično Srbija, koja je vlasnik 41,7 odsto akcija Komercijalne banke, kupila bi 41,5 odsto akcija koje se nalaze u rukama međunarodnih finansijskih institucija.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

"Komercijalna banka bi na taj način postala najveća državna banka u Srbiji, a državu to ne bi koštalo malo. Vlada bi, naime, morala iz budžeta da isplati akcionarima garantovani iznos od 252 miliona evra. To je precizirano ugovorom iz 2006, prema kome akcionari Komercijalne banke, EBRD, IFC, Svedfond i nemački DEG, imaju pravo da aktiviraju takozvanu "put opciju", ako država ne započne prodaju Komercijalne banke, pošto su od 2006. do 2009. uložili 170 miliona evra u njene akcije. Aktiviranje ove opcije znači da je država obavezna da kupi njihove akcije po unapred utvrđenoj ceni ako oni žele da ih prodaju, a žele i više puta su to javno govorili u ovim međunarodnim finansijskim insitucijama", kaže izvor "Blica".

Akcije Komercijalne banke, upravo na krilima očekivane privatizacije, porasle su prošle godine na Beogradskoj berzi 15,7 odsto. Po poslednjoj ceni od 2.150 dinara tržišna kapitalizacija banke iznosi 36,4 milijarde dinara (oko 308 miliona evra).

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana