Tekst objavljen: 02.09.2019 14:00        


Poslednja avgustovska nedelja donela je skromno trgovanje akcijama domaćih kompanija, dok je ukupan promet iznosio solidnih 775,1 milion dinara (6,6 miliona evra) zahvaljujući državnim obveznicama. Indeks najlikvidnijih akcija, Belex15, oslabio je 0,8 odsto na 745,1 poen

Blagi pad Belexa, Komercijalna najprometnija

Najprometnija akcija bila je Komercijalna banka (KMBN) koja je oslabila 2,8 odsto na 3.150 dinara uz promet od 15,9 miliona dinara. Državni zvaničnici su potvrdili da će do 10. septembra biti poznate neobavezujuće ponude u procesu privatizacije ove banke. Ono što je nije poznato jeste koji procenat vlasništva će država prodati u Komercijalnoj s obzirom da trenutno drži neznatno preko polovine vlasništva u ovom trećoj po veličini domaćoj banci.



Alfa plam (ALFA) se zadržao na nivou od 31.000 dinara uz realizaciju od 14,9 miliona dinara. Ova kompanija je nastavila negativni trend poslovanja i u prvih šest meseci. Poslovni prihod u periodu januar-jun je pao 14,2 odsto na 2,42 milijarde dinara, dok je profit srezan 73,8 procenata na 105,1 milion dinara. Messer Tehnogas (TGAS) je nastavio blago da oscilira oko nivoa od 12.000 dinara uz trgovanje vredno 7,3 miliona dinara. Ovaj proizvođač i distributer tehničkih gasova objavio je rast polugodišnjih prihoda od 32,7 odsto, u velikoj meri zahvaljujući preuzimanju Messer-ove firme u Sloveniji, dok je operativni profit skočio 18,4 odsto na 1,44 milijarde dinara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Nakon objavljenog blagog silaznog trenda poslovanja u prvih šest meseci, Metalac (MTLC) je nastavio trgovanje na nivou od 1.950 dinara uz pojačani pritisak na strani ponude. Ukupan promet ove hartije iznosio je neznatno preko sedam miliona dinara. Akcije Naftne industrije Srbije (NIIS) blago su oslabile na 682 dinara uz prilično skromno trgovanje od 3,7 miliona dinara. Smirivanje trgovačkih tenzija na globalnom nivou donelo je rast cene sirove nafte protekle sedmice i najveći nedeljni skok od početka jula.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
belex Komercijalna banka Naftna industrija Srbije (NIS) alfa plam metalac gornji milanovac

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana