Tekst objavljen: 05.04.2021 13:00        


Protekla trgovačka sedmica donela je skroman promet i nastavak pada tržišta akcija. Ukupna realizacija na Beogradskoj berzi iznosila je svega 50,6 miliona dinara (0,4 miliona evra), dok je indeks Belex15 oslabio nepunih jedan odsto na 744,4 poena

Belex u padu i drugu nedelju za redom, Dunav u fokusu

Najprometnija akcija bilo je Dunav osiguranje (DNOS) koje je skočilo pet procenata na 4.080 dinara nakon što je kompanija najavila da će skoro celokupnu prošlogodišnju dobit podeliti putem dividende (prinos na trenutnoj ceni 8,8 odsto). Ukupan promet na ovoj hartiji iznosio je 12,8 miliona dinara.



Prioritetne akcije Komercijalne banke (KMBNPB) predvodile su dobitnike sa skokom od 10,2 odsto na 1.058 dinara uz realizaciju od 5,8 miliona dinara. Ove sedmice se završava ponuda za preuzimanje ovih akcija od strane NLB-a po ceni od 934,7 dinara po akciji.

Akcije Naftne industrije Srbije (NIIS) oslabile su jedan odsto na 611 dinara uz neveliko trgovanje. Kompanija je izvestila da je nakon mesec dana završila remont Rafinerije koji je koštao 800 miliona dinara, a ostaje da se vidi koliko će ovaj prekid u radu ostaviti traga na rezultatima kompanije.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Aerodrom "Nikola Tesla" (AERO) spustio se skoro tri odsto na 950 dinara uz neveliki promet. Ova akcija je u tekućoj godini oslabila 8,3 odsto nakon što je u 2020. dobila na vrednosti 3,8 procenata.

Metalac (MTLC) je oslabio 3,7 odsto na 1.850 dinara u nedelji u kojoj je objavio rezultate za 2020. godinu. Prihodi su pre svega usled pozitivnog doprinosa domaćeg tržišta porasli 2,1 odsto, dok je profit skočio pet odsto. Uprkos solidnim rezultatima postignutim u uslovima pandemije, uprava je nenadano predložila smanjenje dividende sa prošlogodišnjih 85 na 65 dinara po akciji.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Beogradska berza vesti sa berze nedeljni izveštaj sa berze belex Dunav osiguranje momentum

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana