Tekst objavljen: 10.12.2018 13:55        


Protekla sedmica donela je pad domaćeg tržišta akcija od 0,3 odsto, mereno indeksom Belex15, dok je ukupan promet u trgovanju iznosio 661,8 miliona dinara (5,6 miliona evra).

Belex u padu, Aerodrom blizu istorijskog maksimuma

Ubedljivo najprometnija akcija bilo je Jedinstvo Sevojno (JESV) nakon što je kompanija nastavila program otkupa sopstvenih akcija. Protekle sedmice je isprometovano preko 3,6 odsto akcija ove kompanije, a na strani prodaje je stajao East Capital koji je likvidirao celokupni vlasnički udeo na 5.100 dinara. Jedinstvo je nedelju okončalo u plusu od oko tri odsto na nivou od 5.200 dinara uz promet od 52,5 miliona dinara.

Aerodrom "Nikola Tesla" (AERO) je skočio 5,4 odsto na 1.802 dinara, a akcijom se u petak trgovalo i na nivou od 1.820 dinara što je blizu rekordnih nivoa ove hartije koji su zabeleženi u januaru tekuće godine. Inostrani mediji preneli su spekulacije da bi do kraja godine francuski VINCI trebalo da zatvori finansijsku konstrukciju vezanu za početak koncesije kompanije. Ukupan promet u trgovanju ovom hartijom iznosio je 20,9 miliona dinara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Akcije Komercijalne banke (KMBN) pale su 4,1 odsto na 2.100 dinara uz realizaciju od 15,2 miliona dinara. Beogradski mediji preneli su tokom vikenda informaciju da je jedan američki fond dostavio Vladi Srbije ponudu za otkup 20 odsto akcija Komercijalne. Naftna industrija Srbije (NIIS) blago je fluktuirala prošle sedmice u rasponu 670-677 dinara uz promet od 5,6 miliona dinara. Cena sirove nafte tipa Brent protekle nedelje se ponovo digla iznad nivoa od 60 dolara po barelu, nakon velikih fluktuacija u prethodnom periodu.

Akcije Galenike Fitofarmacije (FITO) pale su 3,5 odsto na 2.700 dinara što je direktna posledica činjenice da je najveći ovogodišnji kupac akcija, Agromarket, stigao nadomak praga od 25 odsto akcija. Blagi pad od 0,2 odsto na 10.726 dinara registrovao je Messer Tehnogas (TGAS) koji je zabeležio promet od 0,7 miliona dinara.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana