Tekst objavljen: 25.03.2019 10:38        


Domaće tržište akcija nastavilo je uzlazni trend koji neprekidno traje od kraja februara, uz najveći doprinos rastu akcija Komercijalne banke (KMBN). Ukupan promet, zahvaljujući pre svega državnim obveznicama, iznosio je 2,1 milijardu dinara (oko 18 miliona evra), dok je indeks Belex15 skočio tri odsto na 729,5 poena

Belex skočio 3%, Komercijalna na sedmogodišnjem maksimumu

. Naftna industrija Srbije (NIIS) ponovo je bila najprometnija akcija sa realizacijom od 20,8 miliona dinara, a cena se već neko vreme stabilizovala oko nivoa od 720 dinara. NIS je nedeljni maksimum dostizao na nivou od 729 dinara, ali je ovaj izlet bio kratkog daha i sa malim obimom prometa.

Akcije Metalca (MTLC) zabeležile su solidan promet od 8,9 miliona dinara, uglavnom u rasponu 2.035-2.040 dinara. Kompanija je zakazala skupštinu uz predloženu dividendu od 85 dinara po akciji (prinos 4,2 odsto), kao i prošle godine, uprkos činjenici da je Metalac ostvario nešto slabiju profitabilnost zbog problema na ruskom tržištu.

Jedinstvo iz Sevojna (JESV) nastavilo je da oscilira oko nivoa od 5.100 dinara, protekle sedmice uz promet od 5,2 miliona dinara. U proteklom periodu sama kompanija je bila kupac najvećeg broja akcija, uglavnom oko postojećeg cenovnog nivoa.

Akcije Aerodroma "Nikola Tesla" (AERO) porasle su 4,1 odsto na 830 dinara uz promet od 4,4 miliona dinara.

Skupština kompanije je odobrila dividendu iz prošlogodišnje dobiti od 1.530,44 dinara po akciji (dan preseka za dividendu je 31. decembar), koja će najskorijem roku biti isplaćena akcionarima.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Komercijalna banka (KMBN) je nastavila munjeviti rast vrednosti, istina sa nevelikim prometom.

Akcije ove banke dostigle su novi sedmogodišnji maksimum od 2.800 dinara, uz rast na nedeljnom nivou od 9,6 procenata.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana