Tekst objavljen: 20.01.2020 16:00        


Proteklih pet trgovačkih dana doneli su relativno skromnu aktivnost na tržištu akcija koje se, mereno indeksom Belex15, spustilo 0,3 odsto na 803,2 poena. Ukupan promet u trgovanju iznosio je 1,6 milijardi dinara (13,8 miliona evra)

Belex oslabio u prvoj punoj trgovačkoj sedmici

Najprometnija akcija bio je Messer Tehnogas (TGAS) koji je stigao do nivoa od 14.200 dinara što je njegova najviša vrednost u poslednjih deset godina.



Ukupan promet ove hartije iznosio je 13,4 miliona dinara, i mahom je ostvaren na ovom rekordnom nivou. Gornjomilanovački Metalac (MTLC) skočio je tri odsto na 2.060 dinara, gde se poslednji put nalazio u martu prošle godine. Najveći deo prometa od 12,3 miliona dinara ostvaren je u jednoj transakciji na spomenutom nivou.

Naftna industrija Srbije (NIIS) registrovala je pad od 1,9 odsto na 734 dinara uz neveliku investicionu aktivnost, nakon što se tokom većeg dela sedmice ovom hartijom trgovalo u rasponu 740-750 dinara. Akcije Komercijalne banke (KMBN) blago su porasle na 3.363 dinara uz neveliki promet. Akcije ove banke beleže nevelike cenovne promene, desetak dana pred donošenje odluke o njenoj privatizaciji. Država bi trebalo do kraja januara da okonča pregovore o prodaji 83,2 odsto akcija banke.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Prioritetne akcije Philip Morrisa (DINNPB) stabilizovale su se oko nivoa od 5.100 dinara nakon što je prošao presek za isplatu dividende. Prošle godine kompanija je isplatila dividendu od 344 dinara po akciji, a investitori očekuju još veću dividendu ove godine nakon dobrih polugodišnjih rezultata kompanije.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
belex nedeljni izveštaj Beogradska berza nedeljni izveštaj sa berze momentum

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana