Tekst objavljen: 07.12.2020 11:55        


Mesec za nama obeležio je rekordan rast svetskih tržišta akcija usled pozitivnih vesti oko vakcine i očekivane normalizacije globalne privrede, a pozitivni trendovi delimično su se preneli i na domaće tržište

Belex nastavio uzlazni trend i u novembru

Indeks najlikvidnijih akcija, Belex15, porastao je tokom novembra 1,7 odsto na 713,6 poena, dok je ukupan promet na tržištu, zahvaljujući državnim obveznicama, iznosio 2,8 milijardi dinara (23,7 miliona evra).



Ubedljivo najprometnija akcija bila je Komercijalna banka (KMBN) koja je ostvarila promet od 67,2 miliona dinara, okončavši mesec na nivou od 3.000 dinara, svega 7-8 procenata ispod cene po kojoj je NLB krajem februara preuzeo banku. Naftna industrija Srbije (NIIS) je zabeležila realizaciju od 25,6 miliona dinara, uz oporavak vrednosti, dok je Galenika Fitofarmacija (FITO), kao jedina kompanija iz indeksne korpe koja beleži rast poslovanja u 2020. godini, ostvarila realizaciju od 6,8 miliona dinara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

NIS je među prometnijim akcijama predvodio dobitnike sa stopom rasta od 4,7 odsto, Messer Tehnogas (TGAS) je porastao 3,7 odsto, a Komercijalna banka 3,5 procenata. Među retkim gubitnicima bio je Metalac (MTLC) koji je izgubio na vrednosti 4,7 odsto na 1.811 dinara, te Jedinstvo Sevojno (JESV) koje se neznatno spustilo na 6.800 dinara, premda je kompanija ponovo otpočela sticanje soptvenih akcija.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
belex momentum vesti sa berze Beogradska berza rast belexa novembar

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana