Tekst objavljen: 31.01.2017 10:53        


Nemačka osiguravajuća kompanija, Allianz, dala je neformalnu ponudu za australijsku osiguravajuću kuću, QBE Insurance, prenosi Reuters. 

Allianz preuzima australijsko osiguranje QBE?

"Allianz je u kontaktu sa QBE oko potencijalnog spajanja, ali ta kompanija je samo jedan od nekoliko mogućih targeta", kazao je neimenovani izvor za Reuters. Protekle sedmice se špekulisalo da je Allianz viđen i kao mogući kupac bilo kog dela biznisa italijanskog Generali-ja, koji bi morao biti prodat u slučaju preuzimanja ovog osiguravača od strane banke Intesa Sanpaolo.

Očekuje se da bi se ove godine mogla intezivirati spajanja na tržištu osiguranja, a Australija je posebno atraktivna zbog činjenice da njeno stanovništvo i privreda rastu većim stopama nego što je to slučaj u drugim razvijenim zemljama, a regulativa je značajno stabilnija nego u zemljama u razvoju.

QBE bi mogao posebno biti zanimljiv Allianz-u jer se uklapa u njegov fokus rasta putem osiguranja imovine i šteta, dok je, primera radi, Zurich, s kojim je nemačka kompanija više od godinu dana pregovarala, manje interesantan zbog fokusa na životno osiguranje. Akcije austalijskog osiguranja skočile su tokom jučerašnjeg trgovanja pet procenata, da bi do kraja dana bili neutralisani svi dobici, dok su akcije Allianz-a pale 1,7 odsto.

Nemački "Handesblatt" objavio je u nedelju da je Allianz spreman platiti 15 australijskih dolara po akciji za QBE, vrednujući firmu 20 milijardi australijskih dolara (oko 15 milijardi dolara). QBE spada među 20 najvećih osiguravača na svetu, a posluje u Severnoj Americi i Evropi, kao i u Australiji i Novom Zelandu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana