Tekst objavljen: 11.01.2017 12:38        


Hrvatski Telekom (HT) juče je preuzeo Crnogorski Telekom, a reč je o transakciji unutar grupacije Deutsche Telekoma.

Akcije HT-a skočile 5% nakon preuzimanja Telekoma

Investitori su pozdravili ovaj posao, pa su akcije HT-a porasle juče 5,2 odsto na 176,70 kuna, dok je Crnogorski Telekom skočio 3,4 odsto na 2,91 evro. HT je kupio 76,53 odsto akcija Crnogorskog Telekoma od Magyar Telekoma za 123,5 miliona evra, što je prva velika regionalna akvizicija HT-a.

"Dugo imamo ambicije biti regionalni igrač, ali prilike su stalno bile ograničavane te smo sada uspeli realizovati kupovinu udela u Crnogorskom Telekomu, a transakcija će se završiti do kraja januara kada ćemo izaći i s konkretnim planovima", ističu iz HT-a.

Crnogorski Telekom je najveća telekomunikaciona kompanija u Crnoj Gori, a u prvih devet meseci 2016. zabeležio je prihode u iznosu od 69,4 miliona evra, dok je EBITDA iznosio 24 miliona evra. Kada se radi o mobilnoj mreži, potkraj trećeg tromesečja imali su 368,6 hiljada mobilnih korisnika i bili drugi igrač na tržištu s 32 odsto korisničke baze u mobilnoj telefoniji, gdje su im najveći konkurenti Telenor i M:Tel.

Sa 140.300 korisnika u fiksnoj telefoniji, Crnogorski Telekom je apsolutni tržišni lider s 93,6-odstotnim udelom na tržištu fiksne telefonije.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana