Tekst objavljen: 18.09.2017 10:51        


I protekle sedmice nastavljen je niz laganog rasta domaćeg tržišta akcija, ponovo uz neveliku investicionu aktivnost. Indeks najlikvidnijih akcija, Belex15, porastao je i četvrtu sedmicu zaredom, ovaj put 0,4 odsto, preskočivši nivo od 730 poena. Ukupan promet na trgovanju iznosio je 829,7 miliona dinara (6,9 miliona evra).

Akcije Fitofarmacije na meti investitora

Najprometnija akcija bio je beogradski Halkbank (CCBN) koji je zabeležio promet od 18,7 miliona dinara, uglavnom u cenovnom rasponu 10.400-10.500 dinara. Ponuda za preuzimanje akcija ove banke, u kojoj većinski vlasnik nudi manjinskim akcionarima 10.000 dinara po akciji, otvorena je do 27. septembra.

Van kontrole turskog Halkbanka, koji više od dve godine kontroliše ovu domaću banku, nalazi se 13,24 odsto akcija, te mu je za eventualni prinudan otkup neophodno da prikupi više od 3,2 odsto akcija u aktuelnoj ponudi. Posle dužeg vremena, najaktivnija akcija iz indeksne korpe bila je Galenika Fitofarmacija (FITO) sa realizacijom od 18,5 miliona dinara, na cenama bliskim nivou od 2.700 dinara. U prethodnom delu godine ove akcije su se uglavnom nalazile na margini interesovanja investitora i beleže neznatan minus od početka godine.

Ova kompanija je nedavno akcionarima isplatila dividendu iz ovogodišnje dobiti u visini od 86 dinara po akciji što daje dividendni prinos od 3,2 procenta. Naftna industrija Srbije (NIIS) nastavila je trend prilično niskih prometa. Akcije ove najveće kompanije na Beogradskoj berzi nedelju su okončale u blagom minusu na nivou od 669 dinara, uz skromno trgovanje od 10,1 milion dinara. Protekle sedmice značajno se oporavila cena sirove nafte na svetskim berzama, pa je Brent ponovo premašio nivo od 55 dolara po barelu. Jednu od najlošijih trgovačkih sedmica iza sebe zabeležio je Aerodrom "Nikola Tesla" (AERO). U

kupan promet u trgovanju bio je tek neznatno preko pola miliona dinara uz cenu na zatvaranju od 1.355 dinara. Jubmes banka (JBMN) se protekle sedmice svrstala među prometnije akcije sa realizacijom od četiri miliona dinara, uglavnom ostvarenoj u petak na nivou od 6.600 dinara, dok je Komercijalna banka (KMBN) zabeležila lagani rast vrednosti na 1.935 dinara uz neveliki promet.

Beogradsko stovarište Kopaonik (KOPB) ostvarilo je realizaciju od 3,4 miliona dinara, uglavnom na nivou od 7.500 dinara, u očekivanju ponude za preuzimenje koju je najavio većinski vlasnik. Pažnju investitora protekle sedmice privukla je i objava Jedinstva iz Sevojna (JESV) koje je ugovorilo posao vredan 95,5 miliona evra što je sedmostruka vrednost njegove tržišne kapitalizacije. Akcije ovog proizvodno-montažnog preduzeća skočile su 7,8 odsto na 5.500 dinara, što je njihova najviša vrednost u poslednje dve godine.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana