Tekst objavljen: 15.03.2023 14:15        


Do poskupljenja gasa za potrošače u Srbiji, koje će uslediti 1. maja, neće doći iz tržišnih razloga već isključivo zbog aranžmana koji je Vlada Srbije napravila sa Međunarodnim monetarnim fondom, naglašavaju sagovornici Danasa

Zbog čega gas poskupljuje od 1. maja?


Podsećanja radi, direktor Javnog preduzeća “Srbijagas” Dušan Bajatović najavio je poskupljenje cene “plavog energenta” u iznosu od 10 odsto kako za domaćinstva tako i za privredu koje bi trebalo da usledi za oko mesec i po dana.

Drugo poskupljenje, ako ga bude, kako prenose mediji, neće biti pre poslednjeg kvartala 2022. i sigurno ne bi bilo dvocifreno.

Da li će biti i drugog poskupljenja, kako je rekao Bajatović, zavisiće od kretanja na berzi. On je podsetio da je cena gasa na tržištu oko 500 evra za 1.000 kubika.

– Prema naftnoj formuli za dve milijarde kubika gasa, koje dobijamo na osnovu dogovora predsednika Aleksandra Vučića i Vladimira Putina, što su dve trećine naših potreba, trenutna cena je oko 330 dolara za 1.000 kubnih metara. Može da se desi da prihodi Srbijagasa budu takvi da sledeće poskupljenje bude manje ili da ga možda i ne bude – izjavio je Bajatović.

On je dodao da je ostalo 200 miliona kubika gasa u rezervi koje su skladištene u Mađarskoj i 286 miliona upumpanih u naše podzemno skladište gasa u Banatskom Dvoru.

Govoreći na Kopaonik biznis forumu prvi čovek “Srbijagasa” je istakao da je razlog za poskupljenje gasa to što se “plavi energent” na domaćem tržištu prodaje po znatno nižoj ceni nego što to preduzeće za njega plaća dobavljačima.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Međutim, stručna javnost ističe da to što tvrdi Bajatović nikako ne može biti argument za najavljeno poskupljenje gasa u maju i da ekonomskih razloga za tako nešto jednostavno nema. Jedini razlog zbog koga će gas poskupeti, kada je naveo Bajatović da će se to desiti, kao i zbog čega je već poskupeo 1.januara za 11 odsto zaa domaćinstva, je obaveza Srbije prema MMF-u zarad dobijanja dogovorene finansijske pomoći.

Ekonomista Velimir Gavrilović kaže za Danas da stanje na tržištu gasa nije takvo da bi uzrokovalo povećanje njegove maloprodajne cene u Srbiji.

– Nadležni kažu da je naše podzemno skladište gasa Banatski dvor kao i ono koje iznajmljujemo u Mađarskoj puno. Znači rezerve postoje. Cena gasa na tržištu je niža nego što je bila ranije, odnosno u opadanju je. Takođe, mi dve trećine gasa od Rusa dobijamo po dugoročnom ugovoru i te cene su garantovane i ne menjaju se u zavisnosti od kretanja cene gasa na berzama. Treba reći i da je grejna sezona na izmaku te neće biti potrebno trošiti znatne količine gasa u narednom periodu. Kada se sve to uzme u obzir jasno je da se ne može govoriti o nekakvim tržišnim razlozima za povećanje maloprodajnih cena gasa u Srbiji već je isključivi razlog za to dogovor Vlade Srbije sa MMF-om o uzimanju novih kredita. Ta međunarodna finansijska organizacija je mišljenja da cena gasa u Srbiji mora postepeno da se povećava kako bi “Srbijagas” poslovao održivo i insistira na sprovođenju tog procesa – objašnjava Gavrilović.

On dodaje da najavljeno povećanje od 10 odsto nije veliko ali ako se zna da zbog ekonomske krize poskupljuje i niz drugih usluga i proizvoda u Srbiji, dizanje cene gasa će takođe predstavljati udar na kućni budžet potrošača.

Sa njegovim mišljenjem slaže se i Petar Bogosavljević, predsednik Pokreta za zaštitu potrošača Srbije koji naglašava ne samo da ne postoje razlozi za poskupljenje “plavog energenta” već da bi on kod nas trebalo i da pojeftini.

– Poznato je da cene nafte na svetskim berzama padaju a da je cena gasa vezana upravo za naftu. Stoga bi gas u maloprodaji u Srbiji trebalo da pojeftini. Ekonomskih razloga za poskupljenje gasa naravno da nema ali će do toga doći u maju jer je to deo dogovora između Vlade Srbije i MMF-a. Taj dogovor je loš po interese potrošača jer se kada je reč o troškovima teret prebacuje na njih kako bi se zaštitili interesi te organizacije i finansijskog sektora čije ona interese zastupa -navodi Bogosavljević.

Ekonomski analitičar Branko Pavlović kaže za Danas da nadležni u Srbiji ne mogu da biraju jer je ugovorom između Vlade i MMF-a predviđeno da se cena gasa u ukupnom iznosu, u četiri navrata, podigne za 45 odsto.

– Shodno tome, gas je već poskupeo u januaru za 11 odsto. Preostaje da poskupi u maju i novembru za 10 odsto i u maju sledeće godine u istom procentu. Dakle, besmisleno je voditi polemike da li gas poskupljuje iz ekonomskih ili nekih drugih razloga. Jasno je da ekonomskih razloga nema već da su se nadležni u Srbiji pravno obavezali da će da postupe onako kako je odredio MMF. Prema tome jedino o čemu se može govoriti je da Vlada treba da pokuša da ubedi MMF da u preostalom periodu gas poskupi u manjem procentu ili da povećanje njegove cene izostane u potpunosti – kaže Pavlović.

Inače, u ovoj godini gas je već jednom poskupeo, 1.januara kada je njegova cena za domaćinstva i male potrošače porasla za oko 11 odsto. Shodno tome, trenutna maloprodajna cena gasa u Srbiji iznosi 4,5 dinara po kilovat satu, kada se uračunaju porezi i takse.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
gas cena gasa poskupljenje gasa 1. maj srbijagas dušan bajatović branko pavlović velimir gavrilović

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana