Tekst objavljen: 28.07.2023 13:10        


Nijedna banka u Crnoj Gori nije zainteresovana da se priključi kliringu međunarodnih plaćanja u devizama, piše crnogorski “Dan”

Zbog čega banke u Crnoj Gori nemaju platni promet sa Srbijom i BIH?


Prema odgovorima koje je podgorički mediji dobio od Centralne banke Crne Gore(CBCG) na upit zašto i dalje nema direktnog platnog prometa sa Srbijom „CBCG nema mandat da utiče na komercijalne poslove i uslove banaka i ne može obavezati kreditne institucije koji će platni sistem koristiti prilikom obavljanja međunarodnih transakcija sa finansijskim institucijama u Srbiji ili bilo kojoj drugoj zemlji“.

Kako se navodi u tekstu tema direktnog platnog prometa između Crne Gore i Republike Srbije aktuelna je deceniju i po, a komunikacija sa Narodnom bankom Srbije (NBS) o ovom pitanju, kako su naveli, nije ni prekidana.

U tekstu se podseća da su još septembra 2007. godine guverneri centralnih banaka Crne Gore, Republike Srbije i Bosne i Hercegovine zaključili bilateralne sporazumeo kliringu međunarodnih plaćanja, sa ciljem da se uspostavi regionalni multilateralni kliring na teritoriji ovih država.

Za operatera sistema, odnosno procesora, ovlašćena je Narodna banka Srbije.

Ovaj platni sistem do danaskoristi 13 od 21 kreditne institucije u Republici Srbiji i šest od 23 kreditne institucije u Bosni i Hercegovini.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Svi preduslovi za operacionalizaciju ovog platnog sistema već uspostavljeni ali nema zainteresovanih.

Od 2008. godine, naime, sa tehničkog, operativno-funkcionalnog aspekta, aranžman je testiran poslije potpisivanja sporazuma, ali za implementaciju je potrebno da neka od kreditnih institucija u Crnoj Gori pokaže zainteresovanost i podnese zahtjev za zaključenje ugovora o učešću u kliringu.

Sve kreditne institucije u Crnoj Gori jako su zainteresovane za što skoriji ulazak Crne Gore u jedinstveno područje plaćanja u eurima (SEPA) koje će omogućiti da potrošači, poslovni subjekti i tijela izvršne vlasti mogu uplaćivati i primati plaćanja u eurima pod jednakim osnovnim uslovima, pravima i obavezama, kao u zemljama Evropske unije, nezavisno od njihove lokacije.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Srbija Crna Gora bosna i hercegovina platni promet Centralna banka Crne Gore Narodna banka Srbije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana