Tekst objavljen: 07.09.2020 10:45        


S obzirom na nedavni uzlet deonica iz tehnološkog sektora, korekcija se očekivala, ali malo ko je očekivao da će otrežnjenje doći tako brzo. No, to se u četvrtak i petak ipak dogodilo. U četvrtak se indeks Nasdak srušio za 600 bodova ili pet odsto, a u petak za dodatnih 145 bodova

Zašto su pale deonice tehnoloških firmi?

U jednom se trenutku Nasdak već odmaknuo za 10 odsto od rekorda kojim se hvalio u sredu, kada je još uvek bio iznad 12.000 bodova. Takvog dvodnevnog pada nije bilo od marta, kada je započela epidemija koja je naterala investitore na strah.

Ova jesen je druge prirode, verovatno samo malo veća korekcija nakon ogromnog rasta (Dau Džons vratio se unatrag 60 odsto od marta), tako da većina analitičara još uvek veruje da je tržište u bikovskom raspoloženju, prenosi SEEbiz.

Neki padovi su vrlo opipljivi. Deonice Tesle, koje su započele mesec iznad 500 američkih dolara (kompanija je krajem avgusta izvršila podelu 1: 5), skliznule su na dobrih 382 američka dolara. Očekivanja da će deonice u septembru postati deo elitnog kluba i budu uključene u izračun indeksa S&P 500 nisu se ostvarila, a ova čast pripala je trima firmama manje poznatim široj javnosti.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Deonice kompanije Epl takođe su se znatno spustile i u četvrtak izgubile osam odsto. Kako je Eplova tržišna kapitalizacija u avgustu dosegla astronomskih dva biliona dolara, više od zajedničke vrednosti svih kompanija koje čine indeks Rasel 2.000 u Njujorku, već su rasla upozorenja da su procene previsoke i da je korekcija neizbežna.

Fajnenšel tajms je takođe izvestio da je na rast određenih deonica uticala i japanska Softbank sa svojim trgovanjem opcijama.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
pad akcija it firmi vesti sa berze it sektor pad akcija NASDAQ

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana