Tekst objavljen: 08.07.2024 9:00        


I dok se za manje stanove najviše gleda cena i broj kvadrata, luksuzne nekretnine kupuju se na komad, a cenu diktiraju dizajn, oprema, lokacija

Zašto se najlakše prodaju najskuplji stanovi?


Ove godine najskuplji stan prodat u Srbiji je na Vračaru i koštao je 1,22 miliona evra. U toj beogradskoj opštini najskuplji su kvadrati. Idu i preko 10.000 evra, a garažno mesto košta čak 73.000 evra, podaci su Republičkog geodetskog zavoda. A oni koji stanove prodaju kažu da cene već godinama rastu, ali da se za one skuplje, kupac lakše nađe bez cenkanja.

Ako želite da živite u Beogradu ili nekom od drugih većih gradova to će vas dosta koštati. Ipak u vreme kada štednja u bankama više liči na čuvanje novca u sefu nego na investicju, nekretnine su na ceni.

- Kupovina je kod nas postala stvar sigurnosti, ali i priliva kapitala. To je neka profitna stopa od nekih pet, šest odsto na godišnjem nivou. Recimo za dvadeset godina se isplati ta kupovina, a što se tiče količine para, otkud te pare.Prvo niste imali gde da ih plasirate ako ste imali viška. Drugo, pojavila se određena količina doznaka iz inostranstva, pre svega, tu mislim i na određeni broj Ukrajinaca, Rusa i Arapa- rekao je Milić Đoković, sudski procenitelj za nekretnine za RTS.

Cene luksuznih stanova u Novom Sadu i Nišu idu i do pola miliona evra

I dok se za manje stanove najviše gleda cena i broj kvadrata, luksuzne nekretnine kupuju se na komad, a cenu diktiraju dizajn, oprema, lokacija. Tu nema cenkanja, a plaća se uglavnom gotovinom. Takvi stanovi i u Novom Sadu i Nišu dostižu i pola miliona evra.

- Luks stan kada se pojavi u ponudi on nije definisan po ceni po kvadratu nego je ceo paket uračunat i onda kada se to sabere dođemo do toga da dobijemo cene koje su po kvadratu negde četiri, pet, šest hiljada, ali to nije prava mera onog što se dobija jer u tom paketu dobija mnogo toga više nego što definiše cena po kvadratu - rekao je Dragan Rabatić, direktor agencije za nekretnine u Novom Sadu.


Luksuzni stanovi se traže i u Nišu

- Uglavnom ih traže keš kupci. Kreditni kupci su više za neke jeftinije stanove koji se nalaze po obodima grada, a u centru grada luksuzne apartmane stanove, već opremljene, koji bi bili ili kao investicija za izdavanje ili za sam život traže isključivo keš kupci - rekla je Nevena Đorđević iz niške agencije za nekretnine.

Kvadrati su poskupeli u celoj Evropi

Rast cena nekretnina, posebno luskuznih, počelo je u vreme pandemije. U celoj Evropi kvadrati su poskupeli – negde i trostruko. Bilo da je reč o Minhenu, Milanu, gradovima regiona za poreklo novca se i ne pita previše. Ipak naš zakon o sprečavanju pranja novca i finanisranju terorizma je jasan.

- Za 15.000 evra ne možete kupiti nikavu nekretninu morate dokazati poreklo novca, otvoriti bankovni račun, položiti na bankovni račun, postati rezident Srbije, zatim sa tim novcem raspolagati, eventualno platiti nekretninu -naveo je Branko Đorđević iz "Vizija Računovodstvo".

Uvek ima onih koji pokušavaju da nađu rupu u zakonu i kroz nekretnine operu novac iz sive zone – i to bi, kaže, moglo biti delimično opravdanje naduvanih cena nekretnina. S druge strane, Beograd postaje adresa za sve veći broj stranih i domaćih menadžera, preduzetnika, informatičara i drugih sa visokim primanjima.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
stanovi prodaja stanova najskuplji stanovi tržište nekretnina u srbiji

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana