Tekst objavljen: 08.07.2024 14:00        


Da je Srbija lideru regionu po razvoju veštačke inteligencije i da u ovom segmentu idemo u korak sa najrazvijenijim zemljama, te da finansijska ulaganja u ovu svrhu dostižu milione evra, tvrdnja je koja se može čuti poslednjih nekoliko godina

Zašto kompanije u Srbiji ne koriste veštačku inteligenciju?


Ipak, kada se pogleda stvarno stanje ikoliko se pametni alati primenjuju u kompanijama, među svim zemljama u Evropi Srbija znatno zaostaje i nalazi se na pretposlednjem mestu, pokazuju podaci Eurostata.

Odgovor na pitanje zašto je to tako niije teško pronaći, imajući u vidu da stručnjaci smatraju kako i dalje kuburimo i sa osnovama tehnološkog napretka, odnosno digitalizacijom. Možda smo u tom segmentu na papiru pravi šampioni, ali u praksi digitalno blagostanje jošnije osetilo bar 50 odsto kompanija, procenjuju stručnjaci, a to je zapravo i preduslov za bilo kakve druge tehnološke inovacije.

Izveštaj Eurostata za 2023. godinu pokazuje da je u Evropi osam odsto preduzeća koristilo alate veštačke intligencije. Neke zemlje poput Danske i Finske znatno su iznad proseka u primeni AI, sa oko 15 odsto. Zemlje u regionu razlikuju se procentualno po upotrebi, neke više, neke manje dok Srbija u ovom segmentu ima skoro najlošiji rezultat,1,8 odsto. Po ovom rezultatu naša zemlja nalazi se iza svih zemalja regiona, a lošiji rezultat od nas imasamo Rumunija, 1,5 odsto.

Iako je prošlu godinu obeležila popamama za pametnim alatima koji skraćuju vreme rada i pružaju gotova rešenja poput aplikacije Čet-GPT, podaci pokazuju da kompanije na našem području još nisu spremne da prihvate nove sisteme rada, uprkos tvrdnjama da bi tako smanjili troškove, uštedili vreme i u velikoj meri rešili pitanje nedostatka radne snage.

Tržište veštačke inteligencije vredi skoro 500 milijardi dolara i upotreba ove tehnologije u narednih nekoliko godina mogla bi da stvori i do 4.400 milijardi dolara nove vrednosti. Upotreba AI tehnologije u marketingu može povećati profit od prodaje do 20 odsto, a u medicini uštedeti oko 10 odsto troškova za lečenje, dok sigurnosne kamere u supermarketima u budućnosti neće kontrolisati čovek već softver koji sam zaključuje, samo su neke od procena stručnjaka.


Globalna studija konsultantske kuće PwC-a o veštačkoj inteligenciji, pokazuje da će skoro polovina ekonomskih koristido 2030. godine, proisteći iz poboljšanja proizvoda i podsticanja interesovanja potrošača, gde bi veštačka inteligencija mogla da doprinese do 9,9 odsto BDP-a Severne Evrope i 11,5 odsto Južne Evrope.

Srbija će u naredne dve godine u razvoj veštačke inteligencije uložiti 100 miliona evra, a strateški okvir za takav poduhvat će se obezbediti putem Strategije razvoja veštačke inteligencije do 2030. godine, najavljeno je.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
korišćenje veštačke inteligencije veštačka inteligencija AI

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana
game spaceman online game rtp tinggi game gampang cuan fitur terbaru pg soft raja game online cara pasang parlay sbobet situs toto muraibet sugar rush x1000 taktik cuan gatotkaca winrate mahjong ways trik pola maxwin mahjong teknik mengasah skill pancing scatter mahjong betsatu koi gate emas habanero game para dewa olympus jarang rungkat di situs terbaik 1131gg game tembak ikan situs game gacor bersejarah rtp live pg soft berburu petir maxwin zeus