Tekst objavljen: 23.07.2024 15:55        


Dok su se kompanije u SAD i Evropi"probudile" zbog globalnog prekida IT sistema koji je poremetio aerodrome i hotele, Kina je u vikend ušla uglavnom bez iakvih uticaja na IT sisteme

Zašto je Kina ostala netaknuta tokom nedavnog IT kolapsa


Ovaj problem nastao je zbog ažurirasoftvera kompanije za sajber bezbednost Kraud Strajkiz Teksasa, koja više od polovine svojih prihoda ostvaruje iz Sjedinjenih Država. Tehnologiju kompanije koriste mnoge najveće svetske banke, zdravstvene i energetske kompanije.

Međutim, prema saopštenju zvaničnika Kine, ovaj incident nije imao gotovo nikakvog uticaja na domaći javni život, i pogođene su samo neke strane kompanije u Kini. Iako ovo mnoge uznenađuje, glavni razlog tome ješto lokalne kineske kompanije u osnovi ne koriste Kraud Strajkproizvode, tako da na njih to ne utiče, dok su kupci Kraud Strajka prvenstveno koncentrisani u Evropi i Sjedinjenim Državama.

Anegdotski, sistemi za vožnju, e-trgovina i drugi sistemi povezani na internet u Kini su u petak funkcionisali glatko. Kineski državni mediji takođe su u petak uveče objavili da međunarodni letovi na dva aerodroma u Pekingu teku normalno i da aerodromi nisu bili pogođeni velikim tehničkim sistemskim kvarovima.

Jedan od najznačajnijih uticaja prekida IT-a, uključujući Kinu, bio je na Majkriosoft Vindovs uređaji koji pokušavaju da integrišu ažuriranje Krovd Strajkovog Falkon proizvoda, što je rezultiralo plavim ekranom i ciklusom restartovanja računara.

Majkrosoftproizvodi se široko koriste u Kini. Vindovs je prošle godine imao oko 87 odstoisporuka personalnih računara u kontinentalnom delu zemlje, prema Kanalisu. To je više od udela od 79 odsto za ostatak sveta u prvom kvartalu ove godine, saopštila je istraživačka firma.


Haštag "Hvala Majkrosoft" što letim ranije,zauzeo je drugo mesto na kineskoj platformi društvenih medija Veibo kada su prekidi počeli da eskaliraju u petak rano popodne po lokalnom vremenu. Objave su uglavnom prikazivale fotografije "plavog ekrana smrti"ili su govorile o globalnom nestanku rada. Ali popularnost heštega ubrzo je ustupila mesto drugima o domaćim stvarima, uključujući lansiranje proizvoda kineske kompanije za pametne telefone Ksiaomi u Pekingu te večeri.

Zašto kineske kompanije ne koriste Krovd Strajk?

Vlade SAD i Kine su poslednjih godina gurale domaće kompanije da koriste domaću tehnologiju i čuvaju podatke lokalno iz zabrinutosti za nacionalnu bezbednost.

Kanalis je istakao da UOS, ili operativni sistem Uniti, proizveden u Kini, ima sve veću popularnost među državnim preduzećima i državnim sektorima, iako Vindovs i dalje dominira na domaćem tržištu personalnih računara. Prema kineskim navodima,Kraud Strajkse malo koristi u Kinidelimično zato što mnoge bezbednosne pretnje od kojih je Kraud Strajkdizajniran da zaštiti potiču iz Kine.

Kraud Strajkje u svom najnovijem godišnjem izveštaju o sajber pretnjama naveo da su prošle godine "protivnici kineske veze nastavili da deluju neuporedivim tempom širom sveta, koristeći prikrivenost i razmere za prikupljanje podataka o nadzoru ciljane grupe, strateških obaveštajnih podataka i intelektualne svojine.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
it kolaps kina CrowdStrike it sektor

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana