Tekst objavljen: 29.02.2024 14:10        


"Bitcoin halving" je događaj koji se dešava otprilike svake četiri godine i predstavlja prepolovljenje nagrade za rudarenje novih blokova

Zašto je cena bitkoina tako naglo skočila?


Prošlog meseca, kada se cena bitkoina približila 45.000 dolara, šef JP Morgan Chase-a Džejmi Dajmon savetovao je ljude da se drže dalje od kriptovaluta i rekao im da „prestanu da pričaju o tom s****“.

Sada mu se bitkoin investitori smeju.Cena bitkoina je porasla za neverovatnih 20 odsto za samo pet dana i prešla magičnu granicu od 60.000 dolara.A sa današnjim dobicima, približava se svom vrhuncu svih vremena od oko 69.000 dolara postavljenom u novembru 2021.

Porast cene bitkoina delimično je podstaknut milijardama dolara koje se slivaju u kriptovalute nakon što je američka Komisija za hartije od vrednosti prošlog meseca dala zeleno svetlo fondovima kojima se trguje na berzi bitkoinima, ili ETF-ovima.

Šta su Bitcoin ETF-ovi?

ETF (Ekchange Traded Fund) su fondovi namenjeni malim investitorima, a njihov posao je prikupljanje malih ulaganja od velikog broja investitora, sa kojima stiču udeo u fondu, a fond dalje ulaže ukupna prikupljena sredstva, npr. u akcijama.

Njima se trguje na berzi, što je prednost u odnosu na druge fondove, a naplaćuju znatno niže naknade u odnosu na druge oblike ulaganja.Oni su regulisani i smatraju se relativno sigurnim oblikom ulaganja. Naravno, stepen rizika mnogo zavisi od imovine u koju fond ulaže, a bitkoin je u osnovi veoma rizična imovina.

Drugi glavni faktor ovog rasta je predstojeći tzv prepolovljenje bitkoina. Prepolovljenje bitkoina je događaj koji se dešava otprilike svake četiri godine i predstavlja prepolovljenje nagrade za rudarenje novih blokova.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Šta je tzv prepolovljenje, odnosno bitcoin halving?

Halving je proces prepolovljenja nagrade za rudarenje bitkoina. To znači da će rudari, koji su odgovorni za stvaranje novih blokova u bitkoin blokčejnu, dobiti tačno polovinu bitkoina za svaki novi blok koji iskopaju u poređenju sa periodom pre prepolovljenja.

Bitkoin je dizajniran da ima ograničenu ponudu od 21 miliona novčića. Da bi održao ovu ograničenu ponudu, tvorac bitkoina, poznat pod pseudonimom Satoši Nakamoto, uveo je koncept halvinga.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
bitkoin halving bitkoin cena bitkoina trgovina kriptovalutama

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana