Tekst objavljen: 15.10.2023 16:00        


Živimo u vreme u kojem su aktuelna tri ključna narativa: ratovi, inflacija i klimatske promene

Zabrana proizvoda: Šta je sporno kod klima-uređaja i frižidera?


Sve tri stavke su podjednako na dnevnom redu evropskih institucija, a što se tiče klime, među poslednjim odlukama su nova pravila u vezi sa regulacijom supstanci koje emituju frižideri i klima-uređaji i time oštećuju ozonski omotač, te bi neki proizvodi mogli biti povučeni iz prodaje.

Novi sporazum Saveta EU i Evropskog parlamenta podrazumeva rad na postepenom ukidanju supstanci koje oštećuju ozonski omotač i izazivaju efekat staklene bašte, a u prvom redu su fluorovani gasovi, poznati kao F-gasovi.

F-gasovi se koriste kao radne supstance u rashladnoj tehnici, klima-uređajima i frižiderima, pa će tako, prema ovom sporazumu, do 2032. biti potpuno zabranjene monoblok toplotne pumpe i klima-uređaji koji sadrže ove gasove, počevši od 2027.

F-gasovi se koriste kao radne supstance u rashladnoj tehnici, klima-uređajima i frižiderima, pa će tako, prema ovom sporazumu, do 2032. biti potpuno zabranjene monoblok toplotne pumpe i klima-uređaji koji sadrže ove gasove, počevši od 2027.

Uz to, predviđeno je da se potrošnja hidrofluorougljenika u potpunosti smanji do 2050. godine, a njegova proizvodnja bude svedena na minimum od 2036.

Iako je regulacija F-gasova već ranije ograničena u EU, ali i kod nas, ova nova evropska pravila su još oštrija jer efekti tih gasova na globalno zagrevanje i do 1.000 puta veći nego efekti koje ima ugljen-dioksid, a o njegovoj emisiji u atmosferu se možda govori i preduzima mnogo više rešenja kao što su karbonske takse i slično.

"To se primenjuje već nekoliko godina, proizvođači imaju tačan spisak supstanci koje su dozvoljene, odnosno koje su ozon frendli", prokomentarisao je ovu temu za "Blic Biznis" Goran Papović, predsednik Udruženja za zaštitu potrošača NOPS.

Prema Evropskom parlamentu, zabranjena je još distribucija još nekoliko kategorija proizvoda poput raznih pena i aerosola. Privremeni sporazum uvodi zabranu i neke opreme potrebne za popravku i servis postojeće opreme.

Utvrđena je i "šema obavezne proširene odgovornosti proizvođača (EPR) od 1. januara 2028. za F-gasove u proizvodima i opremi koji spadaju u kategorije električne i elektronske opreme koja podleže Direktivi 2012/19/EU (o otpadnoj električnoj i elektronskoj opremi)", navodi se u zvaničnoj objavi na sajtu Parlamenta od 5. oktobra ove godine.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Hoće li poskupeti klima-uređaji i frižideri u Srbiji?

Jasno je da zbog ove odluke neće moći da se prodaju neki proizvodi. Postavlja se pitanje da li će i kako potencijalna zabrana njihove prodaje uticati na prodajne cene nekih od najvažnijih uređaja u svakom domaćinstvu.

"Pretpostavljamo da u prvo vreme, što se našeg i sličnih tržišta tiče, neće biti značajnijih promena i bitnijeg uticaja na ponudu i cene ovih proizvoda", rekli su za "Blic Biznis" iz Centra potrošača Srbije.

Sagovornik Goran Papović takođe smatra da ova odluka neće toliko uticati na cenu jer se regulacija F-gasova već primenjuje.

Iz CEPS-a su dodali da pomenuti Sporazum Saveta EU i Evropskog parlamenta o postepenom ukidanju F-gasova i supstanci koje oštećuju ozonski omotač, još uvek nije zvaničan dokument, ali se to svakako očekuje.

Uvođenje ovakvih izmena uvek zahteva određeno vreme za implementiranje. To znači da je proizvođačima i trgovcima proizvoda koji sadrže i funkcionišu na bazi spornih gasova i supstanci, ostavljen ne tako kratak rok da svoju proizvodnju prilagode novim pravilima.

Roba koja se više ne bude prodavala bi mogla da završi kod nas jer još nismo deo EU:

"Kako vreme bude odmicalo, trgovci iz EU će ići na to da se “oslobode” ovakve robe, s obzirom da ista neće moći da se prodaje u okviru Evropske unije, te će pokušati da je plasiraju tržištima koja nemaju ovakva ograničenja. Ne treba zaboraviti da mi još uvek nismo članica Evropske unije i ne bi bilo prvi put da roba koja nije pogodna za prodaju u EU završi kod nas", rekli su iz CEPS-a.

Takođe su dodali da se nadaju da će i naše zakonodavstvo pratiti ove promene, s obzirom na to da idemo ka članstvu u EU i svakako se uveliko radi na unifikaciji našeg zakonodavstva za zakonodavstvom Evropske unije, te da će ovi proizvodi u budućnosti biti i deo naše, a ne samo svetske istorije.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
bela tehnika zagađenje ekologija evropska unija zabrana uređaja

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana