Zvanični kurs Evra za dan 07.12.20. :: 117.5846 rsd
Tekst objavljen: 21.08.2020 15:55        


Prema agregatnim podacima za bankarski sektor koje je danas saopštilo Udruženje banaka Srbije, drugi moratorijum na obaveze prema bankama prihvatilo je 82% građana i 69% preduzeća. Ukupna vrednost drugog zastoja u otplati obaveza iznosi skoro milijardu evra

"Vrednost drugog moratorijuma skoro milijardu evra"

Ovaj udeo veći je kod mikro i malih pravnih lica (71% odnosno 62%), dok je u segmentu srednjih i velikih preduzeća polovina njih odlučila da nastavi plaćanje obaveza.

Od građana koji koriste stambeni kredit, polovina se odlučila na moratorijum. Kod korisnika gotovinskih kredita, kreditnih kartica i minusa po tekućem računa taj udeo iznosi 84%.

„Potvrđen je trend da su mala i mikro preduzeća više izložena udaru krize uzrokovane pandemijom Covid-19, a takođe vidimo da je procenat prihvatanja moratorijuma veći kod korisnika kredita manje vrednosti“, kaže Vladimir Vasić, generalni sekretar Udruženja banaka.

Kroz dve faze moratorijuma, u martu i sada, ukupna podrška bankarskog sektora prevazilaženju krize izazvane pandemijom dostigla je vrednost od skoro 3 milijarde evra. Dodatna podrška pružena je i kroz kredite u garantnoj šemi u vrednosti od još 2 milijarde evra.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
vladimir vasić Udruženje banaka Srbije moratorijum na otplatu kredita vrednost moratorijuma

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana