Tekst objavljen: 08.09.2024 9:00        


Nemačke velike kompanije sve više koriste veštačku inteligenciju (AI), dok su manje firme i dalje uzdržane, zaključak je danas objavljene studije Instituta za ekonomska istraživanja IFO iz Minhena

Velike nemačke kompanije sve više koriste AI, manje firme i dalje uzdržane


Kako se navodi, približno 12 odsto nemačkih kompanija je prošle godine koristilo najmanje jedan AI alat, pre svega u IT sektoru i među pružaocima usluga vezanih za poslovanje.

U evropskom poređenju je Nemačka na sedmom mestu po upotrebi AI alata u kompanijama, iza zemalja kao što su Danska, Finska, Luksemburg i Belgija gde ovaj procenat iznosi 14 odsto.

Nasuprot tome, Nemačka prednjači u odnosu na Irsku gde AI koristi osam odsto firmi, dok u Francuskoj ovaj udeo iznosi samo šest odsto. Veličina kompanija igra značajnu ulogu pri usvajanju AI alata.

Približno trećina velikih nemačkih kompanija sa više od 250 zaposlenih koristi veštačku inteligenciju, dok među manjim firmama ovaj udeo iznosi samo deset odsto.


"Kompanije treba da ulažu u obuku svojih zaposlenih. Pored toga, trebalo bi promovisati upotrebu veštačke inteligencije u malim i srednjim preduzećima", prokomentarisao je stručnjak IFO i autor studije Oliver Falk.

Nemačke kompanije koriste veštačku inteligenciju prvenstveno za IT bezbednost, marketing, proizvodnju i kontrolne procese, za analizu teksta i podataka i automatizaciju u proizvodnji.

"Široka upotreba veštačke inteligencije u kompanijama jedna je od naših najvećih nada za budućnost. Dugoročno gledano, kompanije mogu da koriste AI da nadoknade nedostatak radnika i postignu povećanje efikasnosti. Veštačka inteligencija može osigurati da se naš nivo prosperiteta održi uprkos demografskim promenama", prokomentarisao je čelnik Industrijsko-privredne komore Minhena i Gornje Bavarske Manfred Gesl.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Nemačka nemačka privreda veštačka inteligencija IFO institut

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana