Tekst objavljen: 16.10.2019 14:55        


Zarađuje 270 hiljada dolara godišnje, a živi na pirinču i pasulju, ima po jedno odelo za pet radnih dana u nedelji, a zimi se u stanu pokriva kako bi smanjio troškove grejanja

"Uštedeti što pre, otići mlad u penziju i uživati u životu"

Nije Moliereov škrtac, već 36-godišnji korporativni advokat iz Njujorka koji je svom cilju podredio život: uštedeti što pre što više i – prestati raditi. Otići u penziju mlad i uživati u životu.

Priču o Danielu koji nije javno istupio pod punim identitetom preneo je "Business Insider", no on nije usamljen. U poslednjih desetak godina među milenijalcima u Americi, ali i globalno, sve je više pripadnika neformalnog pokreta FIRE (Financial Independence, Retire Early) čiji je cilj postizanje finansijske nezavisnosti što pre kako bi otišli u penziju decenijama pre nego što bi inače trebalo.

Preko društvenih mreža, na "podcastima", forumima i blogovima, dele iskustva i savete za maksimalnu štednju, smanjenje troškova i povećanje prihoda.

Misao vodilja im je da im, nakon postizanja finansijske nezavisnosti, plaćeni rad postaje neobavezan. Tendencija im je da štede 50 odsto i više primanja, a krajnje posvećeni stavljanjem sa strane 75 odsto prihoda mogu za devet godina rada da osiguraju pokrivanje troškova za 25 godina života.

Ideja je došla iz bestselera "Vaš novac vašeg života" (Your Money of Your Life) koju su 1992. napisali Viki Robin i Džoe Domingez u kojoj se predlaže što jednostavniji (čitaj: jeftiniji) život u kombinaciji s dobrim investicijama kako bi se postigla finansijska nezavisnost. Idealno za ekipu s pristojnim platama!

Manja konzumacija

Na prvi pogled ideja nije baš primenjiva na naše tržište na kojem primanja ne mogu da pokriju ni osnovne troškove života.

Ipak, ideja o "jednostavnijem" životu deo je i životne filozofije pokreta "odrasta" koji zagovara smanjenje rasta radi očuvanja prirodnih resursa. Manja konzumacija – novih proizvoda, odeće, popravljanje umesto kupovine novih stvari i razmena roba i usluga, ne umanjuju samo eksploataciju resursa nego smanjuju i troškove života. A to je itekako potrebno i siromašnima.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Može se i - predomisliti

Nakon plasiranja ideje početkom 90-ih i šireg prihvatanja 20 godina posle, prošle godine je doživela pravi "revival" i promociju tekstovima mainstream medija. Osim kritike da je namenjena bogatima, ali i da možda takva ušteda ne pokriva potencijalno trajanje života, može se diskutovati i o promovisanju neaktivnosti i nerada.

No, s druge strane, upravo finansijski nezavisni ljudi s mnogo vremena kojim raspolažu samostalno mogu se bez opterećenja posvetiti inovativnim ili humanitarnim projektima i idejama, pa i stvoriti novu vrednost.

Daniel s početka priče, koji se odriče trošenja 70 odsto plate, ima na računu već 400 hiljada dolara. Hoće li mu sva muka i žrtvovanje pasti u vodu dogodi li mu se neka životna drama, bolest ili zasnuje porodicu koja se ipak ne može uskladiti s takvima navikama takođe su neka od mogućih pitanja. Plan mu je da ode u penziju za tri godine: s 39 ceo je život još pred njim. A s više od pola miliona dolara u džepu može se lakše i – predomisliti.

4 komentara

  1. User image
    Vladimir 17.10.2019 15:58

    Ja već 10 godina radim nešto slično. Najpre sam se učlanio u privatni penzioni fond i otići ću u privatnu penziju (3. stub) sa 53 godine. Zatim sam otvorio polisu u osiguravajućem društvu i smanjio rok do penzije još 3 godine. Pa sam uplatio jednokratnu sumu osiguranja i smanjio rok još jednu godinu. Uzeo sam kredit, oročio novce i smanjio rok za još 3 meseca. Sada uz pomoć kreditnih kartica periodično smanjujem rok do odlaska u penziju za po mesec kad god mi dođe prilika.
    Što bi rekao Rambo Amadesu čim osetim nervnu tenziju "vidim da sam zreo za penziju".

  2. User image
    Kapisla 25.10.2019 7:49

    Mozes da budes kriminalac ili policajac..
    Prvima ne treba penzija jer vode neformalan zivot dok dok ovi drugi imaju benificirani radni staz te u penziju idu " mladi" sa 50 godina zivota.

  3. User image
    Kapisla 25.10.2019 8:17

    Sve to sa bankama i osiguranjem je ok ali bolje bi ti bilo da imas plus i drzavnu penziju i to sa 55 godina zivota.
    Ne narocito tezak posao je zatvorski cuvar, jos bolje je da polozis za nadzornika i imas doktorsku plstu a kasnije i penziju.
    Ako se ne zenis i ne budes imao decu onda ces moci bas da zivis na visokoj nozi.

  4. User image
    Alekso 07.11.2019 16:04

    Ja taman navik'o magarca da ne jede i on crče...

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
odlazak u penziju posao penzija životni plan

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana