Tekst objavljen: 27.07.2024 18:00        


U prvih šest meseci ove godine zabeležno je 0,6 odsto više pretovarenog tereta na rekama Srbije u odnosu na isti period prošle godine, kao i porast broja putnika za 16,3 odsto, saopštila je danas Agencija za upravljanje lukama

U prvoj polovini godine zabeleženo više tereta i putnika na rekama Srbije


Do 1. jula ove godine zabeleženo je 7,4 miliona tona različitih vrsta pretovarenog tereta, od čega su šljunak, pesak i kameni agregati bili najčešći sa 36 odsto učešća u ukupnom pretovaru, dok su nafta i naftni derivati na drugom mestu sa 17,6 odsto, a žitarice na trećem mestu sa 12,6 odsto.

Mineralna đubriva i industrijska so su na četvrtom mestu, sa udelom od 10 odsto, dok su rude na petom mestu sa devet odsto.

Najveći rast pretovara evidentiran je kod žitarica, gde je u prvoj polovini godine pretovareno 939.000 tona, skoro osam puta više nego u istom periodu prošle godine. Kako je navedeno u saopštenju, pretovar nafte veći je za 28 odsto a šljunka, peska i kamenih agregata za 21 odsto, dok su pretovarene količine uglja niže za 67 odsto u poređenju sa prvih šest meseci prošle godine.


Kada je reč o međunarodnom putničkom saobraćaju, Agencija je u prvih šest meseci ove godine zabeležila 631 pristajanje kruzera i 88.525 putnika, odnosno za 6,6 odsto više pristajanja putnika i za 16,3 više broja putnika u odnosu na isti period prošle godine.

Na beogradskom pristaništu ostvareno je 249 pristajanja a u Novom Sadu 176, u Donjem Milanovcu 111 pristajanja, u Golupcu 72 i u Zemunu 13 pristajanja. U dosadašnjem periodu kruzing sezone na pristaništu u Kladovu ostvarena su četiri pristajanja, a najviše putnika iskrcano je u prestonici, 35.018. Prema najavama za ovogodišnju nautičku sezonu, očekuje se da će do kraja godine broj pristajanja kruzera porasti za pet odsto, a broj putnika za 20 odsto u odnosu na prošlu godinu, odnosno da će u Srbiji biti zabeleženo 1.470 pristajanja kruzera sa više od 200.000 turista.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
veći broj turista reke u Srbiji agencija za upravljanje lukama rečni saobraćaj

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana