Tekst objavljen: 08.02.2021 16:05        


Posle čitavog niza godina tavorenja, visokogradnja i tržište nekretnina u pirotskom kraju doživljavaju renesansu

U ovom gradu u Srbiji su cene nekretnina skočile 20%

Na atraktivnim lokacijama u gradu - poput Senjaka ili Zapadnog keja - "niču" nove višespratnice u kojima su stanovi unapred rasprodati, a velika potražnja vlada i za kućama.

Stručnjaci i zaposleni u agencijama koje se bave prometom nekretnina podsećaju na to da je slična situacija zabeležena i pre bezmalo pola veka, kada je ovde izgrađen najveći broj stambenih zgrada i kada je Pirot, od balkanske kasabe, najednom doživeo preobražaj u savremeni grad.

Sada je, kažu, potražnja za nekretninama povećana i u selima, što se uglavnom objašnjava aktuelnom epidemiološkom situacijom, ali i povratko penzionera iz drugih delova Srbije u zavičaj, iz kojeg su svojevremeno otišli u potrazi za boljim životom.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Interesovanje je gotovo za trećinu veće nego prethodnih godina, pa su i cene "skočile" za dvadesetak procenata. Kvadrat u novogradnji košta od 650 do 900 evra, dok se stariji stanovi mogu pazariti i za 400 evra, što važi i za kuće. Naravno, najveća je potražnja za novim stanovima u atraktivnim delovima grada, koji se rasprodaju još u fazi izgradnje.

Pirotska realnost je i to da u ovdašnjim selima i po okolnim izletištima ima mnogo donedavno gotovo zaboravljenih vikendica. I, ono što se do prošle godine moglo pazariti budzašto, sada ima svoju cenu, a veliki broj kupaca dolazi iz Beograda, Niša, čitave Vojvodine... Oni kupljene stanove ili vikendice uglavnom plaćaju gotovinom, pa su na ceni i čitava imanja na Staroj planini - u Dojkincima i Toplom dolu - zatim na obalama Zavojskog jezera, ili u okolini sela Vlasi, Sukovo, Temska... U Rudinju su se nedavno pojavili kupci iz - Pančeva.

Načelnik Odeljenja za urbanizam, stambenu i komunalnu delatnost Bojan Pešić tvrdi da tržište nekretnina već godinama postepeno oživljava zato što je Pirot postao atraktivan grad - sa uređenom infrastukturom, mnogobrojnim sportskim objektima, prelepom okolinom... nedaleko od Stare planine i Koridora 10. Kaže, samo tokom poslednje dve godine, ovde je izdato 15 dozvola za izgradnju stambenih zgrada sa oko 300 stanova, te 65 za izgradnju kuća, ili dogradnju već postojećih objekata.

Kako god bilo, u Pirot i okolinu se po ovom osnovu poslednjih godina "slilo" oko 15 miliona evra. Istine radi, deo te sume je i prihod na ime eksproprijacije za izgradnju već pomenutog koridora.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nekretnine u pirotu cena kvadrata nekretnine pirot koridor 10

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana